Hiszpańskie gazpacho według przepisu michela morana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z pieczywa tostowego odkrawamy skórkę i kroimy w kostki. Zalewamy połową porcji bulionu i połową porcji octu winnego. Miseczkę wkładamy do lodówki na min. 3 godziny. Pomidora kroimy w kawałki. Ogórka drylujemy i miąższ również kroimy. Cebulę kroimy w kostkę i całość wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojone pół papryki czerwonej i pół zielonej oraz pokrojony czosnek. Dolewamy resztę porcji octu, oliwę z oliwek i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką mieloną i tymiankiem. Tak przygotowane warzywa wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny.
2.Pozostałe połówki papryki czerwonej i zielonej oraz pomidora kroimy w drobną kostkę i odkładamy do miseczki. Miskę z warzywami wyjmujemy z lodówki, warzywa wrzucamy do blendera, dodajemy ok. 1/3 ich objętości namoczonego pieczywa i dokładnie blendujemy. W razie potrzeby podlewamy wywarem warzywnym by ułatwić rozdrabnianie. Po zblendowaniu przelewamy gazpacho przez sito przecierając łyżką aż do uzyskania gładkiej masy. k wlewamy do talerzy, posypujemy pokrojonymi wcześniej w kosteczkę warzywami i podajemy.
Porady
Przepis wykonany krok po kroku przez Michel Moran znajduje się tutaj: http://www.doradcasmaku.pl/doradca-smaku/przepis/id/241/doradca-smaku-odc-59-hiszpanskie-gazpacho.html
Komentarze