Ciasto Hiszpańska rozkosz z pianką i bezami

4.46 (192 ocen)

Ciasto z delikatną pianka z dodatkiem alkoholu oraz z bezami, słodkie ale dobre.Czekoladą zdobimy sztywną już masę posypaną prażonymi płatkami migdałów.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    Jajka – 6 szt
    Mąka pszenna – 2 łyżki
    Mąka ziemniaczana – 2 łyżki
    Proszek do pieczenia – 1 łyżka
    Cukier –6-8 łyżek
    Kakao – 2 łyżki
    MASA:
    Mleko- 4 szklanki
    Żelatyna – 10 łyżek
    Kawa cappuccino czekoladowa –20 łyżek
    Bita śmietana w proszku – 4 opakowania
    Spirytus – 3 łyżki
    Bezy – 10 dag
    DODATKOWO:
    Polewa czekoladowa
    Płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

4.46 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto hiszpańska rozkosz z pianką i bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biała ubić na sztywną pianę z cukrem, Gdy masa białkowa będzie sztywna dodawać po jednym żółtku., miksujemy na mniejszych obrotach, dodajemy mąki przesiane i proszek do pieczenia oraz kakao. Po połączeniu się składników wylać ciasto na dużą prostokątną formę wyłożoną papierem.
    Piec ok. 30 minut w temp 170st C.
    Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy już suchy.

    3 szklanki mleka zagotować, zgasić płomień. Cappuccino rozpuścić w jednej szklance zimnego mleka i wlać do gorącego, wymieszać. Ostudzić całość.
    Żelatynę namoczyć w szklance wody gorącej, mieszać do rozpuszczenia i odstawić.
    Do zimnego mleka z cappuccino wsypać bitą śmietanę w proszku i miksować aż do zgęstnienia. Pod koniec ubijania wlać tężejącą żelatynę i alkohol i dokładnie wymieszać mikserem.
    Na koniec dodać pokruszone bezy i wymieszać szybko łyżką.
    Wylać na zimny biszkopt, wyrównać.
    Czekoladą zdobimy sztywną już masę posypaną prażonymi płatkami migdałów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować