Hiram skandynawski

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Hiram skandynawski, to słodko -pikantna konfitura z rabarbaru. Zskakująco smaczne połączenie smaków: kwaśnego, słodkiego i pikantnego. Całość idealnie zrównoważona.

  • 4 godz.

Składniki:

  • rabarbar – 1 kg
    cukier trzcinowy – 800 g
    starty świeży imbir – 3 łyżki
    świeżo wyciśnięty sok z cytryny – 1 łyżka
    skórka otarta z cytryny – 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Hiram skandynawski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrany, umyty i pokrojony rabarbar przekładam do rondla z nieprzywierającym dnem. Dodaję stary na drobnych oczkach tarki świeży imbir, otarta skórkę z dokładnie umytej cytryny, dwie łyżki soku z cytryny i cukier trzcinowy.
  • 2. Całość mieszam i odstawiam pod przykryciem na całą noc.
    Następnego dnia zagotowuję, a następnie smażę na wolnym ogniu bez pokrywy, mieszając od czasu do czasu. Smażę tak długo, aż uzyskam odpowiednio gęstą konsystencję.
    Gotową konfiturę przechowuję w lodówce lub przekładam do słoików i pasteryzuję.

Porady

*hiram warto zrobić z czerwonej odmiany rabarbaru, będzie miał wtedy ładniejszy kolor *ja swój hiram zmiksowałam blenderem, ale nie jest to konieczne *źródło: "Przetwory domowe czyli spiżarnia babci Teodory" Jan Rogala *przepis podaję z moimi zmianami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować