Herbatnikowy przekładaniec kremowo - krówkowy

4.5 (178 ocen)

  • 3 godz.

Słodziutki, zapychający i czego chcieć więcej? Idealny dla gości i domowników :-)

  • 3 godz.

Składniki:

  • ciasto (na blachę 23x38 cm):
    5 białek
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    2 łyżki miodu
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    20 dag orzechów włoskich drobno siekanych
    szczypta soli

    Krem:
    3 szkl. mleka
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    5 żółtek
    4 łyżki cukru kryształu
    2 cukry waniliowe
    2 kostki masła (można zrobić na pół z margaryną)

    Dodatkowo:
    2 duże paczki herbatników
    puszka mleka słodzonego lub gotowa masa krówkowa
    śmietana 30 %
    galaretka czerwona (u mnie truskawkowa)
    czekolada do posypania lub zmielone orzechy

Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Herbaty

Herbatnikowy przekładaniec kremowo - krówkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: białka ubijamy z solą na sztywną pianę, ubijając dodajemy cukier. Następnie stopniowo dodajemy miód, mąki z proszkiem i orzechy. Delikatnie mieszamy łyżką aż składniki się połączą. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 stopni ok. 20 minut.
  • 2. Krem: półtorej szklanki mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku roztrzepać mąki i żółtka. Wlać na gotujące mleko z cukrem. Energicznie mieszać żeby się nie przypaliło. Ugotowany budyń wystudzić. Masło utrzeć na puch, porcjami dodawać budyń.
  • 3. Mleko gotujemy w zamkniętej puszce 2,5 – 3 godziny. Otwieramy po wystygnięciu. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania stopniowo dodajemy przestudzoną galaretkę.
  • 4. Przekładanie: ciasto – krem – herbatniki – masa krówkowa – herbatniki – krem – herbatniki – masa krówkowa – herbatniki – krem – bita śmietana
  • herbatniki 5. Zamiast zwykłych herbatników możemy dać herbatniki z czekoladą w środku wtedy do kremu należy dać mniej cukru.

Porady

Galaretkę możemy dać dowolną. Śmietanę 30 % możemy zastąpić śnieżką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Herbatniki Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować