Krem:
3 szkl. mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
5 żółtek
4 łyżki cukru kryształu
2 cukry waniliowe
2 kostki masła (można zrobić na pół z margaryną)
Dodatkowo:
2 duże paczki herbatników
puszka mleka słodzonego lub gotowa masa krówkowa
śmietana 30 %
galaretka czerwona (u mnie truskawkowa)
czekolada do posypania lub zmielone orzechy
Herbatnikowy przekładaniec kremowo - krówkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: białka ubijamy z solą na sztywną pianę, ubijając dodajemy cukier. Następnie stopniowo dodajemy miód, mąki z proszkiem i orzechy. Delikatnie mieszamy łyżką aż składniki się połączą. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 stopni ok. 20 minut.
2.Krem: półtorej szklanki mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku roztrzepać mąki i żółtka. Wlać na gotujące mleko z cukrem. Energicznie mieszać żeby się nie przypaliło. Ugotowany budyń wystudzić. Masło utrzeć na puch, porcjami dodawać budyń.
3.Mleko gotujemy w zamkniętej puszce 2,5 – 3 godziny. Otwieramy po wystygnięciu. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania stopniowo dodajemy przestudzoną galaretkę.
Komentarze