Herbatnikowy przekładaniec

0 (0 ocen)

  • 30 min

Słodki dodatek do niedzielnej kawki

  • 30 min

Składniki:

  • 2 duże opakowania herbatników maślanych
    słoiczek dżemu lub musu owocowego
    puszka gotowej masy krówkowej
    2 banany
    śmietanka kremówka 36%
    czekolada gorzka

Herbatnikowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blachę wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wykładamy dżem lub mus owocowy (ja użyłam musu jabłkowego własnej roboty). Banany kroimy w dość cienkie krążki i układamy je ciasno obok siebie na warstwie musu owocowego. Banany przykrywamy ułożonymi obok siebie herbatnikami.
    Następnie wylewamy z puszki masę krówkową i równomiernie rozsmarowujemy ją na herbatnikach. Układamy kolejną warstwę herbatników. Śmietanę kremówkę ubijamy „na sztywno” i wylewamy na herbatniki. Czekoladę gorzką ścieramy na tarce o małych oczkach i posypujemy nią bitą śmietanę. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy