Herbatnikowiec z bananami

4.5 (149 ocen)

  • 40 min

Delikatne ciasto na bazie herbatników i serków mascarpone

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto
    -herbatniki (2 paczki duże ja dałam Bonitki z ziarnem)
    - roztopiona kostka masła
    Masa
    -2 serki mascarpone 500g
    -śmietana kremówka 30 lub 36%(500 ml)
    -puszka masy kajmakowej
    -3 łyżki cukru pudru
    Dodatkowo
    -czekolada mleczna
    -kakao
    -garść pokruszonych orzechów pokruszonych uprażonych na suchej patelni (ja nie dałam)

    Blacha 37x27
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery

Herbatnikowiec z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    herbatniki pokruszyć włożyć do woreczka i pokruszyć tłuczkiem mają być całkiem miałkie.Do herbatników dodać roztopione
    masło (masa ma być taka żeby lekko się połączyła jeśli będzie taka potrzeba dodać masła) ja wyłożyłam ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia dociskając i zapiekłam przez 8 min w 180º.termoobieg piekarnik elektryczny.Można nie zapiekać. Na herbatniki wykładamy podgrzaną masę
    kajmakową (zostawiamy 2 łyżki do masy)
    -na to kroimy 3 dobrze dojrzałe banany w krążki
    Masa
    -serki mieszamy z 2 łyżkami masy kajmakowej
    -śmietane ubijamy na sztywno z cukrem pudrem
    Do serków dodajemy bitą śmietanę masę wykładamy na pokrojone banany.Całość posypujemy kakao i wiórkami z
    czekolady.Wiórki zrobiłam przy pomocy obieraczki do ziemniaków.Smacznego

Porady

Zapieczone ciasto jest bardziej chrupiące i się mniej kruszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować