Delikatne ciasto na bazie herbatników i serków mascarpone
40 min
Składniki:
Ciasto
-herbatniki (2 paczki duże ja dałam Bonitki z ziarnem)
- roztopiona kostka masła
Masa
-2 serki mascarpone 500g
-śmietana kremówka 30 lub 36%(500 ml)
-puszka masy kajmakowej
-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
-czekolada mleczna
-kakao
-garść pokruszonych orzechów pokruszonych uprażonych na suchej patelni (ja nie dałam)
Herbatnikowiec z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto
herbatniki pokruszyć włożyć do woreczka i pokruszyć tłuczkiem mają być całkiem miałkie.Do herbatników dodać roztopione
masło (masa ma być taka żeby lekko się połączyła jeśli będzie taka potrzeba dodać masła) ja wyłożyłam ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia dociskając i zapiekłam przez 8 min w 180º.termoobieg piekarnik elektryczny.Można nie zapiekać. Na herbatniki wykładamy podgrzaną masę
kajmakową (zostawiamy 2 łyżki do masy)
-na to kroimy 3 dobrze dojrzałe banany w krążki
Masa
-serki mieszamy z 2 łyżkami masy kajmakowej
-śmietane ubijamy na sztywno z cukrem pudrem
Do serków dodajemy bitą śmietanę masę wykładamy na pokrojone banany.Całość posypujemy kakao i wiórkami z
czekolady.Wiórki zrobiłam przy pomocy obieraczki do ziemniaków.Smacznego
Porady
Zapieczone ciasto jest bardziej chrupiące i się mniej kruszy.
Komentarze