Herbatniki domowe

4.29 (197 ocen)

  • 20 min

Herbatniki domowe to pyszna słodka przekąska do wykonania z łatwo dostępnych składników. Herbatniki świetnie smakują podane z herbata jako podwieczorek. Herbatniki domowe mogą być zdrowszą propozycją od tych ze sklepu, gdy użyjemy mąki pełnoziarnistej. Oto prosty przepis na herbatniki domowe.

  • 20 min

Składniki:

  • -0,5 kg mąki
    -6 łyżek cukru
    -3/4 kostki masła
    -2 jajka
    -1 paczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.29 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery

Herbatniki domowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku masło ucieramy, dodajemy cukier i jajka.
  • 2. Następnie dodajemy przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia
  • 3. Wyrobić wszystko na gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość 0,5 cm. Powstałe ciasto należy nożem pokroić na prostokąty, widelcem zrobić wgłębienia. Herbatniki domowe należy piec do czasu zarumienienia na jasno złoty kolor.

Porady

Herbatniki domowe można przygotować z brązowym cukrem trzcinowym albo z cukrem muscovado. Dzięki temu nabiorą oryginalnego smaku melasy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jak zrobić herbatniki?

Herbatniki domowe to prosty w przygotowaniu smakołyk, który może stać się prawdziwym rarytasem. Podczas przygotowania można eksperymentować z wykorzystaniem różnych rodzajów mąki. Na przykład mąka owsiana, mąka pszenna, mąka kokosowa, mąka migdałowa lub mąka żytnia razowa nadadzą wyjątkowego smaku. Gotowe herbatniki domowe można przełożyć domową konfiturą malinową, dżemem wiśniowym albo powidłami śliwkowymi. Warto wiedzieć, że herbatniki będą wyrazistsze w smaku, gdy dosypiemy do mąki ulubione przyprawy. Świetnie smakują z dodatkiem mieszanki do piernika albo z dodatkiem cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej. 

Gotowe herbatniki domowe to także okazja do eksperymentowania z różnymi polewami. Dodatkowy walor estetyczny zyskają, gdy polejemy je rozpuszczoną czekoladą mleczną, gorzką lub deserową. Na wierzchu można natomiast posypać rozkruszone orzechy laskowe, orzechy włoskie lub migdały. Domowe herbatniki to także okazja do wykorzystania różnego rodzaju tłuszczu. Takie domowe herbatniki mogą powstać na bazie masła, margaryny albo oleju kokosowego. 

Jak upiec herbatniki?

Herbatniki domowe to także możliwość wypróbowania różnego rodzaju foremek. Ciasto na herbatniki może być wykrawane szklanką, ale też odpowiedniki foremkami. Szczególnie dzieciom spodobają się herbatniki domowe w kształcie kwiatów, zwierząt lub postaci z bajek. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować