herbatniki cytrynowo-żurawinowe

0 (0 ocen)

  • 50 min

Po Świętach postanowiłam upiec coś lekkiego, zdrowego i pożywnego, wyszły więc takie oto ciasteczka :)

  • 50 min

Składniki:

  • na około 60-65 sztuk:

    300 g mąki pszennej
    150 g mąki kukurydzianej
    kostka masła
    150 g cukru
    4 żółtka
    skórka starta z 2 cytryn
    sok wyciśnięty z połówki cytryny
    5 łyżek suszonej żurawiny
    szczypta soli

Herbatniki cytrynowo-żurawinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i nie ciągle miksując dodać skórkę cytrynową i sok. Żurawinę zsiekać drobno, wymieszać z mąkami i solą. Wszystko dodać do ucieranej wcześniej masy i wymieszać ręką na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na min. 30 minut. Rozwałkowywać ciasto na grubość ok 4-5 mm i wycinać kształty foremką. Piec w temp 160-170 st C przez ok 6-7 min (termoobieg, zwykła grzałka-ok 13-15 min.).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy