Po Świętach postanowiłam upiec coś lekkiego, zdrowego i pożywnego, wyszły więc takie oto ciasteczka :)
50 min
Składniki:
na około 60-65 sztuk:
300 g mąki pszennej
150 g mąki kukurydzianej
kostka masła
150 g cukru
4 żółtka
skórka starta z 2 cytryn
sok wyciśnięty z połówki cytryny
5 łyżek suszonej żurawiny
szczypta soli
Herbatniki cytrynowo-żurawinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i nie ciągle miksując dodać skórkę cytrynową i sok. Żurawinę zsiekać drobno, wymieszać z mąkami i solą. Wszystko dodać do ucieranej wcześniej masy i wymieszać ręką na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na min. 30 minut. Rozwałkowywać ciasto na grubość ok 4-5 mm i wycinać kształty foremką. Piec w temp 160-170 st C przez ok 6-7 min (termoobieg, zwykła grzałka-ok 13-15 min.).
Komentarze