Herbaciany piernik z masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piernik
• Herbatę zalać wrzątkiem, zaparzyć mocny napar i odlać do garnka 1/2 szklanki. Dodać miód, olej i wymieszać, aż się połączą, a miód rozpuści się w gorącej herbacie. Wystudzić tę mieszankę.
• Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i po jednym żółtku (ubić jak na biszkopt).
• Wsypywać na przemian suche składniki - mąkę, sodę i przyprawę do pierników, oraz rozpuszczone składniki - mód, olej i herbatę, mieszając na wolnych obrotach miksera.
• Ciasto wlać do tortownicy (30 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia na spodzie.
• Piec w temp. 180 st.C przez 30 minut.
2.Masa serowa
• Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem, dodać ser i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w mleku, po czym dokładnie wymieszać mikserem na gładką masę.
• Masę serową przełożyć do garnka i zagotować cały czas mieszając po spodzie, aby się nie przypaliła.
• Po zagotowaniu wylać na upieczony piernik, który znajduje się w tortownicy, ale wyjąć wcześniej papier do pieczenia.
Posypka
• Rozgrzać margarynę i rozpuścić cukier, dodać wiórki i przesmażyć je na lekko złoty kolor.
• Posypać masę serową.
Porady
Ciasto można robić w prostokątnej blaszce, chociaż w okrągłej wygląda bardziej okazale.
Komentarze