Herbaciany piernik z masą serową

4.5 (171 ocen)

  • 60 min

Piernik na herbacie, gotowana masa serowa i chrupiąca posypka z wiórkami kokosowymi to przepis na wyśmienite ciasto miodowe.

  • 60 min

Składniki:

  • Piernik
    • 3 jajka
    • 1/3 szklanki cukru
    • 1,5 szklanki mąki pszennej
    • 1/2 szklanki oleju
    • 1/2 szklanki miodu
    • 3 łyżki herbaty/1 szklanki wody
    • 1 łyżeczka sody
    • 1 opakowanie przyprawy do pierników
    Masa serowa
    • 1 kg sera mielonego
    • 150 g margaryny Palma z Murzynkiem
    • 200 g cukru pudru
    • 3 żółtka
    • 1/2 szklanka mleka
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    Posypka
    • 100 g wiórek kokosowych
    • 1 łyżka margaryny Palma z Murzynkiem
    • 1 łyżeczka cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Herbaciany piernik z masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Herbaciany piernik z masą serową 1. Piernik
    • Herbatę zalać wrzątkiem, zaparzyć mocny napar i odlać do garnka 1/2 szklanki. Dodać miód, olej i wymieszać, aż się połączą, a miód rozpuści się w gorącej herbacie. Wystudzić tę mieszankę.
    • Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i po jednym żółtku (ubić jak na biszkopt).
    • Wsypywać na przemian suche składniki - mąkę, sodę i przyprawę do pierników, oraz rozpuszczone składniki - mód, olej i herbatę, mieszając na wolnych obrotach miksera.
    • Ciasto wlać do tortownicy (30 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia na spodzie.
    • Piec w temp. 180 st.C przez 30 minut.
  • Herbaciany piernikz masą serową 2. Masa serowa
    • Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem, dodać ser i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w mleku, po czym dokładnie wymieszać mikserem na gładką masę.
    • Masę serową przełożyć do garnka i zagotować cały czas mieszając po spodzie, aby się nie przypaliła.
    • Po zagotowaniu wylać na upieczony piernik, który znajduje się w tortownicy, ale wyjąć wcześniej papier do pieczenia.
    Posypka
    • Rozgrzać margarynę i rozpuścić cukier, dodać wiórki i przesmażyć je na lekko złoty kolor.
    • Posypać masę serową.

Porady

Ciasto można robić w prostokątnej blaszce, chociaż w okrągłej wygląda bardziej okazale.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować