HERBACIANEK CIASTO Z TOFFI I KREMEM BUDYNIOWYM PYSZNE I ŁATWE

4.5 (175 ocen)

  • 2 godz.

TO ciasto upiekłam w sobotę na przyjazd gości. Stwierdziłam, że poeksperymentuje w kuchni i się udało. Na stałe zagości w moim menu:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na biszkopt:
    6 jaj
    szczypta soli
    1,5 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1,5 szklanki mąki

    Na ciasto
    paczka herbatników
    puszka masy krówkowej, toffi
    filiżanka zaparzonej kawy
    kokos na wierzch
    bezy do dekoracji i schrupania

    Na krem:
    2 budynie waniliowe
    0.5 litra mleka
    cukier(w zależności od budyniu czy posiada czy nie cukier)
    masło
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Herbacianek ciasto z toffi i kremem budyniowym pyszne i łatwe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt:
    Białka wraz z szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Do białek dodać żółtka i delikatnie wmieszać. Dodać przesianą mąkę mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Piec w temperaturze 180 stopni ok 40 minut.
  • 2. Na krem:
    Zrobić budyń.
    Ciepłe masło ubić na puch i powoli dodawać budyń.
  • 3. Przygotować polewę:
    Margarynę rozpuścić na małym palniku, dodać cukier puder i łyżkę mleka i dokładnie wymieszać. Zdjąć z palnika i dodać kakao. Dokładnie wymieszać i odstawić żeby troszkę ostygło.
  • 4. Przygotowanie ciasta:
    Biszkopt posmaruj kremem budyniowym.
    Na krem budyniowy nałóż herbatniki.
    Następnie wyłóż masę toffi.
    Ułóż kolejną warstwę herbatników i polewaj każdego z osobna delikatnie zaparzoną kawą.
    Połóż kolejną warstwę, ale bardzo cieniutką kremu budyniowego.
    Polej polewą i posyp orzechami bądź kokosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Karnawał

Podobne przepisy

To może cię zainteresować