Herbaciane ciasto z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymieszać esencję herbacianą i syrop herbaciany (ja zamawiam go przez internet - jeśli go nie macie, możecie z powodzeniem zastąpić go sokiem pomarańczowym i dodać nieco więcej cukru), zalać mieszanką żurawinę. Dla najlepszego efektu smakowego odstawić na około cztery godziny (najlepiej na całą noc).
2.Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać jajko i jeszcze przez chwilę ucierać. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać do masła z cukrem i jajkiem. W tym momencie nasze ciasto przestaje przypominać ciasto, a nabiera raczej konsystencji kruszonki :) Wtedy należy dodać żurawinę razem z esencją herbaciano-rumową i wszystko razem starannie wymieszać.
3.Masę wylać do keksówki (moja o wymiarach 34x11) wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu posypać gruboziarnistym cukrem demerara, piec około godziny do suchego patyczka.
Komentarze