Herbaciane ciasto z żurawiną

3.5 (2 ocen)

  • Średni

Herbaciane ciasto z chrupiącą skórką i suszonym owocem żurawiny

  • Średni

Składniki:

  • - mocna esencja herbaciana: 225 mililitrów
    - syrop herbaciany - czeski rum: 75 mililitrów
    - suszona żurawina: 200 gramów

    - mąka pszenna: 225 gramów
    - soda oczyszczona: 0.75 łyżeczki
    - proszek do pieczenia: 1.75 łyżeczki
    - drobny cukier brązowy: 30 gramów
    - masło: 50 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Chleb Ciasta Keks Herbaty

Herbaciane ciasto z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać esencję herbacianą i syrop herbaciany (ja zamawiam go przez internet - jeśli go nie macie, możecie z powodzeniem zastąpić go sokiem pomarańczowym i dodać nieco więcej cukru), zalać mieszanką żurawinę. Dla najlepszego efektu smakowego odstawić na około cztery godziny (najlepiej na całą noc).
  • 2. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać jajko i jeszcze przez chwilę ucierać. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać do masła z cukrem i jajkiem. W tym momencie nasze ciasto przestaje przypominać ciasto, a nabiera raczej konsystencji kruszonki :) Wtedy należy dodać żurawinę razem z esencją herbaciano-rumową i wszystko razem starannie wymieszać.
  • 3. Masę wylać do keksówki (moja o wymiarach 34x11) wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu posypać gruboziarnistym cukrem demerara, piec około godziny do suchego patyczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbata Herbata Suszona żurawina Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować