Herbaciane ciastka z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki zalałam gorącą wodą, aby namiękły. Dwie torebki mocnej herbaty zaparzyłam 250 ml gorącej wody, a następnie wystudziłam.
2.Zimną margarynę (lub masło) pokrojone w kosteczkę, posiekałam nożem z mąką, cukrem i proszkiem. Spłaszczałam duże kawałki masła dłońmi, tworząc kruszonkę z dużymi, płaskimi kawałkami tłuszczu, dodałam rodzynki i esencję z herbaty. Zagniotłam ciasto, owinęłam w folię i wstawiłam na 25 minut do lodówki. W tym czasie nagrzałam piekarnik do 180˚C.
3.Ciasto wyjęłam z lodówki, podzieliłam na pół. Każdą część spłaszczyłam dłońmi na grubość około 1 cm i powycinałam nożem trójkąty podobnej wielkości i ułożyłam na blasze w 1-2 cm odstępach.
4. Ciastka rosną bardziej w górę niż na boki. Piekłam 18 minut. Gorące posmarowałam z wierzchu masłem. Tak samo postąpiłam z drugą połową ciasta. Gdy ostygły posypałam je cukrem pudrem.
Komentarze