Herbaciane ciastka z rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne ciastka, które z powodzeniem mogą zastąpić bułeczki na słodkie śniadanie.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:

    200 g margaryny lub masła
    3,5 szklanki mąki
    1 szklanka mocnej herbaty (użyłam dwóch torebek Teekanne Nero)
    1 szklanka cukru
    1 szklanka namoczonych rodzynek
    1 łyżka proszku do pieczenia
    maka do podsypywania

Herbaciane ciastka z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki zalałam gorącą wodą, aby namiękły. Dwie torebki mocnej herbaty zaparzyłam 250 ml gorącej wody, a następnie wystudziłam.
  • 2. Zimną margarynę (lub masło) pokrojone w kosteczkę, posiekałam nożem z mąką, cukrem i proszkiem. Spłaszczałam duże kawałki masła dłońmi, tworząc kruszonkę z dużymi, płaskimi kawałkami tłuszczu, dodałam rodzynki i esencję z herbaty. Zagniotłam ciasto, owinęłam w folię i wstawiłam na 25 minut do lodówki. W tym czasie nagrzałam piekarnik do 180˚C.
  • 3. Ciasto wyjęłam z lodówki, podzieliłam na pół. Każdą część spłaszczyłam dłońmi na grubość około 1 cm i powycinałam nożem trójkąty podobnej wielkości i ułożyłam na blasze w 1-2 cm odstępach.
  • 4. Ciastka rosną bardziej w górę niż na boki. Piekłam 18 minut. Gorące posmarowałam z wierzchu masłem. Tak samo postąpiłam z drugą połową ciasta. Gdy ostygły posypałam je cukrem pudrem.

Porady

Rodzynki można namoczyć w rumie lub brandy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy