Hawana kokosowo-ananasowa z rumem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Nadal ubijając stopniowo dodajemy kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę (wymiary 24cmx24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.
2.Beza kokosowa: Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Wsypujemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy łyżką. Masę przekładamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Z przestudzonego ciasta zdejmujemy folię.
3.Masa: Z mleka odlewamy 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotujemy razem cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszamy mąki oraz żółtka. Masę wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy 2 minuty. Budyń odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy zimny budyń, ucieramy. Ananasa odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Owoce dodajemy do masy i mieszamy.
4.Poncz: Rum mieszamy z sokiem z cytryny. Ponczem nasączamy biszkopt.
5.Na biszkopt wykładamy masę z ananasem, wyrównujemy. Na masie układamy bezę kokosową. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem nad kąpielą wodną. Na wierzchu ciasta robimy z polewy esy floresy. Ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Komentarze