Hawana kokosowo-ananasowa z rumem

4.45 (179 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Ciasto na każdą okazję. Ucieszy podniebienie nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka,
    1/2 szklanki cukru,
    1 szklanka mąki,
    4 łyżki oleju,
    1/2 łyżki proszku do pieczenia,
    1/2 łyżki octu,
    Beza kokosowa:
    4 białka,
    2/3 szklanki cukru,
    20 dag wiórków koksowych,
    Poncz:
    100ml rumu,
    sok z połowy cytryny,
    Masa:
    1/2 litra mleka,
    2 żółtka,
    2 łyżki mąki pszennej,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    1 opakowanie cukru waniliowego,
    2,5 łyżki cukru,
    1 kostka masła,
    1 puszka ananasa.
    Dodatkowo:
    1 tabliczka gorzkiej czekolady,
    2 łyżeczki mleka.
Wystaw ocenę:

4.45 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Hawana kokosowo-ananasowa z rumem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Nadal ubijając stopniowo dodajemy kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę (wymiary 24cmx24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Beza kokosowa: Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Wsypujemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy łyżką. Masę przekładamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Z przestudzonego ciasta zdejmujemy folię.
  • 3. Masa: Z mleka odlewamy 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotujemy razem cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszamy mąki oraz żółtka. Masę wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy 2 minuty. Budyń odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy zimny budyń, ucieramy. Ananasa odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Owoce dodajemy do masy i mieszamy.
  • 4. Poncz: Rum mieszamy z sokiem z cytryny. Ponczem nasączamy biszkopt.
  • 5. Na biszkopt wykładamy masę z ananasem, wyrównujemy. Na masie układamy bezę kokosową. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem nad kąpielą wodną. Na wierzchu ciasta robimy z polewy esy floresy. Ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować