Wspaniale nadaje się na upalne dni, bo jest lekkie, orzeźwiające i meeega egzotyczne. Zamiast tradycyjnego biszkopta zrobiłam biszkopt Królowej Wiktorii- był nieco cięższy ale bardziej wilgotny.
2 godz.
Składniki:
*tortownica 21 cm:
na biszkopt Królowej Wiktorii:
4 jajka
225 g mąki
225 g cukru
225 g masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę serową:
250 g twarogu półtłustego
200 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
100 g galaretki pomarańczowej
dodatkowo:
1/2 pomarańczy
banan
kilka małych truskawek
kilka plastrów ananasa z puszki
syrop z ananasa z puszki
łyżka wiórek kokosowych
galaretka o tropikalnym smaku (użyłam Klejnot Hawajów- mango i marakuja)
Ciasto hawajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło utrzeć na puch najpierw samo a następnie z cukrem. Kiedy masa będzie puszysta dodawać po żółtku a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy (można upiec w dwóch osobnych) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 50 minut. Upieczone ciasto porządnie wystudzić, ściąć mocno wyrośnięty wierzch a całość podzielić na dwa blaty.
2.Galaretkę pomarańczową rozpuścić w szklance wody. Ser zmielić lub zblenderować. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i zmiksować z serem. Dodać tężejącą galaretkę i dokładnie połączyć. Połowę wyłożyć na jeden blat ciasta i przykryć drugim ciastem, wylać resztę masy. Na wierzchu ułożyć pokrojone owoce i wysypać wiórki kokosowe. Sok z ananasa dopełnić wodą tak, aby było 250 ml, zagotować, zdjąć z ognia i rozpuścić w nim tropikalną galaretkę. Kiedy zacznie tężeć wylać na ciasto i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Komentarze