Hasselback czyli pieczone ziemniaczki z rozmarynem

4.5 (177 ocen)

pieczone ziemniaczki których krojenie doprowadza do nerwicy ale przynajmniej są pyszne !

Składniki:


  • Składniki :
    3 ziemniaki,
    oliwa z oliwek,
    papryka,
    masło,
    świeży rozmaryn.

Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Hasselback czyli pieczone ziemniaczki z rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie : Ziemniaki dokładnie wyszoruj szczoteczką pod zimną wodą. Osusz. Przygotuj 2 drewniane deski. Połóż je blisko siebie , pomiędzy ułóż kawałek ręcznika papierowego i na to ziemniaka. Pokrój na bardzo cienkie plasterki dochodząc nożem jedynie do brzegów desek -dzięki temu ziemniaki się nie rozpadną. Posmaruj ziemniaczki oliwa z oliwek. Posyp papryką, na górę ziemniaka połóż łyżeczkę masła i świeżą gałązkę rozmarynu. Zawiń w folię aluminiową.
    Piecz w temperaturze 200 stopni . Pierwsze przez 25 minut zawiniętego ziemniaka w foli następnie odwiń z foli i piecz kolejne 15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować