Harira wegetariańska

0 (0 ocen)

Harira to narodowa zupa marokańska, którą podaję się z jagnięciną. Ja jednak postanowiłam zrobić wersję wegetariańską. Smakuje równie wybornie !

Składniki:

  • 1/2 szkl ciecierzycy
    1 szklanka przecieru pomidorowego
    1/2 szkl czerwonej soczewicy
    1 szkl zielonej soczewicy
    1 puszka pokrojonych pomidorów
    1 większa cebula
    1 średnia marchew
    2 litry wody
    1 łyżeczka imbiru
    1 łyżeczka cnamonu
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka bombay masala
    2 ziarna ziela angielskiego
    1/2 szkl posiekanej kolendry(liście i łodyżki)
    kilka gałązek pietruszki
    sól,
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Harira wegetariańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę namocz prze noc. Ugotuj do miękkości
  • 2. Na dnie garnka rozgrzać olej.
  • 3. Cebulę oraz marchewkę obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę, wrzuć do leju, wmieszaj, oraz dodaj wszystkie przyprawy
  • 4. Przesmażaj ok 5 min na niezbyt dużym ogniu. Dodaj pomidor oraz przecier. dokładnie wymieszaj, przesmażaj 7 min
  • 5. Dodaj obie soczewice, dokładnie wymieszaj i zalej wodą.
    Dodaj 2 łyżeczki soli pietruszkę oraz kolendrę.
  • 6. Gotuj od momentu zagotowania wody ok 30 min- aż soczewica czerwona się rozpadnie, lecz zielona będzie w całości.
  • 7. W tym momencie dodaj ciecierzycę i gotuj jeszcze przez 3-4 minuty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marokańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować