o tradycyjna gęsta i pyszna marokańska zupa popularna chyba najbardziej w krajach Maghrebu. Podawana przede wszystkim no kolacje w czasie Ramadanu, ale też podczas szczególnych uroczystości
Składniki:
1 szkl ciecierzycy namoczonej przez noc albo 1 1/2 już ugotowanej z puszki
2 cebule drobno posiekane
2 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku
1 por drobno posiekany
2 łodygi selera pokrojone w drobną kostkę,
500g baraniny/wołowiny pokrojonej w kostkę
1 łyżeczka kurkumy
kumin - ja lubię jej smak i zapach więc sypnełam sporo
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1 łyżeczka czerwonej papryki
1 łyżeczka cynamonu w proszku
szczypta szafranu
pieprz, sól
1,5 l wody
4 pomidorów bez skóry pokrojone w kostkę lub puszka pomidorów
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 szkl czerwonej soczewicy
1/2 szkl ryżu
sok wyciśnięty z połowy cytryny
1/2 szkl natki kolendry drobno posiekanej
1.W garnku rozgrzewamy olej wrzucamy posiekaną cebulę, pora, selera i czosnek, czekamy aż się zeszkli. Dodajemy mięso i chwilkę również podsmażamy aż się zrumieni. Dodajemy resztę przypraw i 2 minutki smażymy.
2.Wlewamy wodę i ciecierzycę( jeśli mieliśmy namaczaną) bo jeśli mamy z puszki dodajemy pod koniec duszenia czyli po około 50 minutach.
3.Po godzinie dodajemy pokrojone drobno pomidory, koncentrat pomidorowy, soczewicę, i znów gotujemy 15 minut. Po tym czasie wrzucamy ryż gotujemy aż będzie miękki.
4.Na koniec wlewamy sok z cytryny. Na talerzu posypujemy natką kolendry. Jak ktoś bardzo nie lubi można posypać natką pietruszki ale to nie jest już to moim zdaniem.
Komentarze