harira....

4.5 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie

o tradycyjna gęsta i pyszna marokańska zupa popularna chyba najbardziej w krajach Maghrebu. Podawana przede wszystkim no kolacje w czasie Ramadanu, ale też podczas szczególnych uroczystości

Składniki:

  • 1 szkl ciecierzycy namoczonej przez noc albo 1 1/2 już ugotowanej z puszki
    2 cebule drobno posiekane
    2 łyżki oliwy
    4 ząbki czosnku
    1 por drobno posiekany
    2 łodygi selera pokrojone w drobną kostkę,
    500g baraniny/wołowiny pokrojonej w kostkę
    1 łyżeczka kurkumy
    kumin - ja lubię jej smak i zapach więc sypnełam sporo
    1/2 łyżeczki imbiru w proszku
    1 łyżeczka czerwonej papryki
    1 łyżeczka cynamonu w proszku
    szczypta szafranu
    pieprz, sól
    1,5 l wody
    4 pomidorów bez skóry pokrojone w kostkę lub puszka pomidorów
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    1/2 szkl czerwonej soczewicy
    1/2 szkl ryżu
    sok wyciśnięty z połowy cytryny
    1/2 szkl natki kolendry drobno posiekanej
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Harira.... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozgrzewamy olej wrzucamy posiekaną cebulę, pora, selera i czosnek, czekamy aż się zeszkli. Dodajemy mięso i chwilkę również podsmażamy aż się zrumieni. Dodajemy resztę przypraw i 2 minutki smażymy.
  • 2. Wlewamy wodę i ciecierzycę( jeśli mieliśmy namaczaną) bo jeśli mamy z puszki dodajemy pod koniec duszenia czyli po około 50 minutach.
  • 3. Po godzinie dodajemy pokrojone drobno pomidory, koncentrat pomidorowy, soczewicę, i znów gotujemy 15 minut. Po tym czasie wrzucamy ryż gotujemy aż będzie miękki.
  • zupa 4. Na koniec wlewamy sok z cytryny. Na talerzu posypujemy natką kolendry. Jak ktoś bardzo nie lubi można posypać natką pietruszki ale to nie jest już to moim zdaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Baranina Ciecierzyca Cynamon Kolendra Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_03-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować