Ciasto Harataniec ze śliwką, bezą kokosową i piernikową kruszonką

4.49 (144 ocen)

  • 60 min

Jeden z lepszych serników jakie zrobiłam. Mnóstwo w nim różnych smaków i aromatów, które świetnie ze sobą współgrają. A do tego tak uroczo wygląda!

  • 60 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto półkruche:
    75 dag mąki
    20 dag cukru pudru
    30 dag zimnego masła
    3 jajka
    4 łyżki gęstej śmietany 18%
    2,5 łyżki kakao
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa
    1 kg twarogu sernikowego
    1 szklanka cukru – dosypać gdyby ser był kwaśny
    70 g miękkiego masła
    Kilka kropel aromatu waniliowego
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 budyń waniliowy
    150 g śmietanki kremówki
    4 żółtka
    1 jajko

    Beza kokosowa:
    4 białka
    ½ szklanki cukru pudru
    100g kokosu

    Dodatkowo:
    Powidła śliwkowe ok. 200g
    Ok. 500g śliwek – mogą być mrożone
Wystaw ocenę:

4.49 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Ciasto harataniec ze śliwką, bezą kokosową i piernikową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto półkruche: Przesianą mąkę z proszkiem, cukrem pudrem posiekać razem z masłem. Następnie dodać jajka i śmietanę, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na trzy części, w tym jedna z nich ma być nieco większa od pozostałych, do niej dodać 1,5 łyżki kakao, zagnieść. Do drugiej dodać pozostałe kakao i przyprawę, zagnieść. Ostatnią zostawić bez dodatków. Wszystkie ciasta włożyć do zamrażarki na przynajmniej jedną godzinę.
  • 2. Masa serowa: Ser, cukier, aromat waniliowy, masło oraz budyń z mąką, zmiksować na gładką masę. Następnie powoli wlewać śmietankę, dokładać po jednym żółtku i jajko. Całość utrzeć do uzyskania kremowej konsystencji.
  • 3. Beza kokosowa: Białka ubić na sztywno, następnie dodawać powoli cukier. Na koniec wsypywać partiami cały kokos, delikatnie wymieszać łyżką.
  • 4. Przełożenie:
    Do blaszki pokrytej papierem do pieczenia zetrzeć na tarce o dużych ciemne ciasto. Lekko je docisnąć, rozsmarować na nim powidła, ułożyć śliwki. Następnie zetrzeć jasne ciasto, na niego wylać masę serową, na nią położyć bezę kokosową i zetrzeć ostatnią część ciemnego ciasta z przyprawą. Piec około 70 - 90 minut 160 stopniach. Studzić przy uchylonych drzwiczkach.

Porady

Można zamienić kolejność wkładania ciast. Największe ciasto zostawić bez dodatków, jego wówczas dać jako spód sernika, a ciasto z samym kakao dać na śliwki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować