Harataniec

4.47 (198 ocen)

Pyszny sernik ze zbiorów siostry Anastazji

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 kostka margaryny
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 żółtka
    2 łyżki kakao

    Masa serowa:
    1/2 kg sera
    1/2 kostki margaryny
    4 żółtka
    1 szklanka cukru pudru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Piana:
    6 białek
    5 łyżek cukru
    1 kisiel

    Dodatkowo:
    słoiczek powideł śliwkowych
Wystaw ocenę:

4.47 (198 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Harataniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę z margaryną posiekać nożem. Dodać cukier, proszek, żółtka i zarobić szybko ciasto.
    Następnie podzielić je na 3 części. Do dwóch dodać kakao, a jedną pozostawić białą. Ciasto białe wyłożyć do formy (25/35 cm.) a dwa ciemne zamrozić.
  • 2. Masa serowa:
    Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po żółtku, ciągle ucierając. Dodać resztę składników i zmiksować całość dokładnie.
  • 3. Piana:
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i kisiel - zmiksować na najniższych obrotach.
  • powidła 4. Przełożenie:
    Spód wyłożyć jasnym ciastem. na to rozsmarować powidła
  • tarte ciasto 5. Następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto ciemne
  • ser 6. Nałożyć masę serową, a na nią pianę. Na wierzch zetrzeć druga część ciasta ciemnego.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować