Hamburgery z frytkami

0 (0 ocen)

Domowa wersja. Zdecydowania zdrowsza i smaczniejsza :)

Składniki:

  • ok. 1 kg ziemniaków
    ok. 3/4 l oleju
    4 bułki z ziarnami
    30 dkg chudej wieprzowiny
    1 jajko
    2 ogórki marynowane
    1 kromka chleba
    2 grube plasterki sera (ok. 0,5 cm)
    1 pomidor
    kilka plasterków ogórka
    1/4 kapusty pekińskiej
    1 jogurt naturalny
    6 ząbków czosnku
    sól, pieprz
    zioła prowansalskie
    1 łyżka świeżego koperku
    mięso doprawiłam gotową mieszkanką do hamburgerów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Hamburgery z frytkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Frytki 1. Ziemniaki obrać i pokroić. Usmażyć frytki.
  • Mięso na hamburgery 2. Mięso i chleb zemleć w maszynce. Dodać jajko, pokrojonego w kostkę ogórka, przyprawy i 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dokładnie wymieszać.
  • Surowe hamburgery 3. 2 plasterki sera przekroić na pół. Mięso podzielić na 4 części. Formować kotlety z plasterkiem sera w środku. Smażyć bez tłuszczu na teflonowej patelni na bardzo małym ogniu.
  • Pekinka z sosem 4. Pekinkę poszatkować. Jogurt wymieszać z 3 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, koperkiem, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Połowę sosu wlać do pekinki. Wymieszać.
  • 5. Bułki przekroić na pół, można wydrążyć środek. Na spód nałożyć kapusty z sosem, na to usmażonego burgera, polać go sosem i dołożyć po 2-3 plasterki pomidora i ogórka. Przykryć drugą połową bułki. Zajadać z frytkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować