Burgery na plackach ziemniaczanych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki wyszoruj, obierz i zetrzyj na tarce o grubym oczku razem z jedną cebulą. Dodaj 2 jajka, mąkę, sól i pieprz, wymieszaj. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i smaż cienkie placki z obu stron na złoty kolor. Osącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
2.Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, solą i pieprzem. Uformuj niewielkie, okrągłe kotleciki i usmaż na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. Osącz na papierowym ręczniku.
3.Zrób sosy: jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, koperkiem,solą i pieprzem.(sos czosnkowy) Połowę jogurtu wymieszaj z keczupem.(sos keczupowy).
4.Na talerzu rozłóż umyte liście sałaty, na sałatę placek ziemniaczany i kotlet. Posmaruj sosem czosnkowym lub keczupowym, ułóż umyte i pokrojone w plasterki pomidory, ogórki i pokrojone w wiórki cebulę. Przykryj drugim plackiem. Podawaj na ciepło.
Komentarze