Burgery na plackach ziemniaczanych

4.98 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciekawe i sycące danie obiadowe: kotlet drobiowy w towarzystwie placków ziemniaczanych i warzyw.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
    60 dag mielonego mięsa z indyka
    3 jajka
    2 cebule
    2 łyżki mąki
    2 pomidory
    pół ogórka
    6 liści sałaty
    pół szklanki jogurtu naturalnego
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki keczupu
    łyżka posiekanego koperku
    sól, pieprz
    olej do smażenia





Wystaw ocenę:

4.98 (151 ocen)

Burgery na plackach ziemniaczanych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zetrzyj ziemniaki na tarce 1. Ziemniaki wyszoruj, obierz i zetrzyj na tarce o grubym oczku razem z jedną cebulą. Dodaj 2 jajka, mąkę, sól i pieprz, wymieszaj. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i smaż cienkie placki z obu stron na złoty kolor. Osącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  • usmaż kotlety 2. Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, solą i pieprzem. Uformuj niewielkie, okrągłe kotleciki i usmaż na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. Osącz na papierowym ręczniku.
  • 3. Zrób sosy: jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, koperkiem,solą i pieprzem.(sos czosnkowy) Połowę jogurtu wymieszaj z keczupem.(sos keczupowy).
  • gotowe danie 4. Na talerzu rozłóż umyte liście sałaty, na sałatę placek ziemniaczany i kotlet. Posmaruj sosem czosnkowym lub keczupowym, ułóż umyte i pokrojone w plasterki pomidory, ogórki i pokrojone w wiórki cebulę. Przykryj drugim plackiem. Podawaj na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować