Hamburgery Martyny

0 (0 ocen)

  • 30 min

Znakomita alternatywa dla osób lubiących fast foodowe hamburgery

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na ok 4-6 burgerów (zależy od wielkości):
    500 g mielonego mięsa wołowego
    1 mała cebula
    1 jajko
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki ketchupu
    2 łyżki musztardy
    sól
    pieprz
    oliwa
    Dodatkowo:
    bułki
    ser żółty
    czerwna cebula (bo słodsza)
    ogórki konserwowe lub korniszony
    ketchup, musztarda, majonez

Hamburgery martyny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Poszatkowaną cebule i wyciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy, aż się pozłocą
  • 2. 2. Do większej miski wkładamy wołowinę, wbijamy jajko, dodajemy zeszkloną cebule z czosnkiem, 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki musztardy, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Wymieszane mięso 3. Dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły i mięso stało się zwarte (najlepiej ręką).
  • 4. Formujemy kotlety, najlepiej zrobić kulkę i rozpłaszczyć ją do wielkości bułki (trzeba pamiętać, że mięso na patelni się skurczy)
  • kotlety na patelni 5. Mięso podsmażamy przez ok. 4 minuty z każdej strony aż się zarumienią i nie będą się rozpadać, ale trzeba też uważać żeby nie straciły swojej soczystości
  • 6. Przekrawamy bułki na pół, podgrzewamy je w piekarniku rozgrzanym do 150* przez ok 5 min., aby były chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku.
  • Składniki dodatkowe do hamburgerków (wg. uznania) 7. Smarujemy dwie połówki bułek według uznania: ketchupem, musztardą, majonezem, kładziemy sałatę, cebule czerwoną, plasterek sera, kotlet, plasterek sera, pomidor, ogórek i przykrywamy górą bułki i
  • Gotowe hamburgerki 8. Nasze zdrowe, przepyszne hamburgery są już gotowe, smacznego !:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy