Hamburgery martyny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Poszatkowaną cebule i wyciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy, aż się pozłocą
2.2. Do większej miski wkładamy wołowinę, wbijamy jajko, dodajemy zeszkloną cebule z czosnkiem, 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki musztardy, doprawiamy solą i pieprzem.
3.Dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły i mięso stało się zwarte (najlepiej ręką).
4.Formujemy kotlety, najlepiej zrobić kulkę i rozpłaszczyć ją do wielkości bułki (trzeba pamiętać, że mięso na patelni się skurczy)
5.Mięso podsmażamy przez ok. 4 minuty z każdej strony aż się zarumienią i nie będą się rozpadać, ale trzeba też uważać żeby nie straciły swojej soczystości
6.Przekrawamy bułki na pół, podgrzewamy je w piekarniku rozgrzanym do 150* przez ok 5 min., aby były chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku.
7.Smarujemy dwie połówki bułek według uznania: ketchupem, musztardą, majonezem, kładziemy sałatę, cebule czerwoną, plasterek sera, kotlet, plasterek sera, pomidor, ogórek i przykrywamy górą bułki i
8.Nasze zdrowe, przepyszne hamburgery są już gotowe, smacznego !:)
Komentarze