Hamantasze

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Nadziewane ciastka w kształcie trójkąta dla jednych symbolizują kapelusz Hamana, doradcy króla Persji i wroga ludności żydowskiej, a dla innych jego uszy. Przygotowywane są z okazji święta Purim.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka (pszenna): 2.5 szklanki
    - drożdże (świeże): 14 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - żółtko: 1 sztuka
    - mleko (letnie): 0.5 szklanki
    - cukier (drobny): 0.25 szklanki
    - masło: 30 gramów
    - sól: 1 szczypta
    NADZIENIE::
    - marmolada (truskawkowa): 1 szklanka
    - migdały (mielone): 2 łyżki
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    PONADTO::
    - żółtko: 1 sztuka
    - mleko: 2 łyżki
    - cukier puder (do posypania): 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Hamantasze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zacznij od przygotowania rozczynu. Drożdże włóż do miseczki i posyp łyżeczką cukru, jak zrobią się płynne dodaj łyżkę mąki i dwie łyżki ciepłego mleka. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
  • 2. Mąkę przesiej do sporej miski, dodaj gotowy rozczyn, pozostałe mleko, cukier, roztrzepane jajko i żółtko, szczyptę soli i roztopione i przestudzone masło. Całość bardzo dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. Następnie wyrabiaj przez około 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełóż je do miski wysmarowanej masłem, przykryj lnianą ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
  • 3. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę lekko posypaną mąką i wyrabiaj jeszcze przez około 5 minut. Następnie rozwałkuj ciasto do grubości około ½ cm i wycinaj kółka. Pośrodku układaj łyżeczką farsz i zlepiaj w trójkąty tak, aby nadzienie nie wydostawało się w trakcie pieczenia, ale jednocześnie nie było całkiem zakryte.
  • 4. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
  • 5. Ciastka posmaruj żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i wstaw do nagrzanego do 170*C piekarnika i piecz 20 minut. Wystudzone ciastka możesz posypać cukrem pudrem.
  • 6. *Ciastka zrobiłam na podstawie przepisu z książki „Cymes, czyli kuchnia żydowska” Katarzyny Pospieszyńskiej, dokonując w nim niewielkich zmian, podaję go właśnie z moimi zmianami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Żydowska Koszerna Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować