Halibut na purée z selera z sosem jabłkowym

5 (1 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Oto niebanalne danie na wystawną kolację... Bez czosnku, pikantnych przypraw, a jednocześnie o charakterystycznym, przyjemnym smaku.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - Filet z halibuta: 400 gramów
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - olej rzepakowy: 1 łyżka
    - masło: 1 łyżka

    - seler: 500 gramów
    - ziemniaki: 300 gramów
    - masło: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta

    - sok jabłkowy ((najlepiej jednodniowy lub świeżo wyciśnięty)): 175 mililitrów
    - masło: 1 łyżka
    - jabłko ((odmiana Golden Delicious)): 1 sztuka
    - sok z cytryny: 1 łyżeczka
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sok

Halibut na purée z selera z sosem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Selera obrać, pokroić na grube kawałki i ugotować. Ziemniaki obrać i ugotować osobno. Seler i ziemniaki odcedzić, połączyć z masłem, ubić na puree i posolić.
  • 2. Do rondelka wlać sok jabłkowy, dodać masło, sok z cytryny i jabłko bez skórki pokrojone w drobną kostkę. Sos jabłkowy zagęścić mąką.
  • Halibut na purée z selera z sosem jabłkowym 3. Filety rybne usmażyć na złocisto-rumiany kolor na dobrze rozgrzanym oleju z dodatkiem masła - dosłownie przez chwilę z każdej strony (po 2-3 minuty). Gotowe oprószyć solą i pieprzem.
  • Halibut na puree z selera z sosem jabłkowym 4. Rybę podawać na puree z selera z dodatkiem sosu jabłkowego. Skropić sokiem z cytryny.
    Do tego dania idealnie pasuje surówka z zielonego ogórka lub pora.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Halibut Jabłka Seler Sok jabłkowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad Kolacja

Podobne przepisy

4.5 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To może cię zainteresować