Halibut na purée z selera z sosem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Selera obrać, pokroić na grube kawałki i ugotować. Ziemniaki obrać i ugotować osobno. Seler i ziemniaki odcedzić, połączyć z masłem, ubić na puree i posolić.
2.Do rondelka wlać sok jabłkowy, dodać masło, sok z cytryny i jabłko bez skórki pokrojone w drobną kostkę. Sos jabłkowy zagęścić mąką.
3.Filety rybne usmażyć na złocisto-rumiany kolor na dobrze rozgrzanym oleju z dodatkiem masła - dosłownie przez chwilę z każdej strony (po 2-3 minuty). Gotowe oprószyć solą i pieprzem.
4.Rybę podawać na puree z selera z dodatkiem sosu jabłkowego. Skropić sokiem z cytryny.
Do tego dania idealnie pasuje surówka z zielonego ogórka lub pora.
Komentarze