Habas a la Catalana - bób po katalońsku

0 (0 ocen)

  • 50 min

Lubimy hiszpańskie smaki. Tym razem chcieliśmy zaproponować Wam danie z bobu. Proste ,a zarazem smaczne jednogarnkowe danie. Bób po katalońsku smakuje rewelacyjnie.

  • 50 min

Składniki:

  • łyżka masła
    łyżka oliwy z oliwek
    100 g surowego wędzonego boczku
    200 g kaszanki
    1 cebula
    4 ząbki czosnku
    150 g pomidorów
    łyżeczka posiekanej mięty
    szczypta pieprzu cayenne
    250 ml białego wytrawnego wina
    2 kg bobu
    sól ,pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Habas a la catalana - bób po katalońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bób obieramy. Oliwę i masło rozgrzewamy ,wrzucamy pokrojony w kostkę boczek ,pokrojoną w plasterki kaszankę ,posiekaną cebulę oraz czosnek ,pokrojone w kostkę pomidory ,posiekaną miętę ,pieprz cayenne ,zalewamy winem i gotujemy 15 min (do odparowania wina). Następnie dodajemy bób ,doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy na wolnym ogniu 20 min (do miękkości bobu).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować