Gziko-mizeria

0 (0 ocen)

  • 20 min

Gzik o w gwarze poznańskiej biały serek twarogowy ze śmietanką oraz cebulką. Tradycyjnie serwowany z pyrami czyli ziemniakami. Moja propozycja jest swoista fuzja gzika z moją ulubiona mizerią. Dodatek rzodkiewki lekko zaostrza i różnicuje smak.

  • 20 min

Składniki:

  • 250g białego sera twarogowego
    śmietanka słodka 12% około 100-200ml (w zależności jaką preferujemy konsystencję)
    ½ cebuli
    2 łyżki koperku
    sól, czosnek granulowany, tymianek, oregano, natka pietruszki suszona
    1,5 ogórka długiego
    5 dużych rzodkiewek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Mizeria Sosy Ser

Gziko-mizeria - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W zależności jaką konsystencję sera lubimy możemy go zmielić lub też nie. Ja wolę wyczuwalne grudki sera, jeśli wolicie gładką formę trzeba go zmielić (najlepiej dwukrotnie). Ser kruszymy do miseczki i dolewamy połowę śmietanki (później sprawdzimy konsystencje i dolejemy tyle ile będziemy uważać za odpowiednią ilość) oraz dodajemy przyprawy. Całość mieszamy i w zależności jaką konsystencje chcemy otrzymać dolewamy śmietanki.
    Ogórki i rzodkiewki myjemy. Obieramy wzdłuż obieraczką do warzyw aby uzyskać cieniutkie plasterki. Jeśli wolimy tradycyjne plasterki możemy zetrzeć warzywa na tarce do warzyw.
    Ogórki i rzodkiewki lekko solimy i pozostawiamy na kilkanaście minut aż puszczą soki. Odlewamy je. Warzywa umieszczamy w salaterce i nakładamy na nie wcześniej przygotowany gzik. Serwujemy do ziemniaków gotowanych w mundurkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rzodkiewka Sałata Twaróg Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować