Gzik z pyrami

4.5 (185 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Tradycyjne poznańskie danie, banalnie proste, niebanalnie pyszne, danie to jadłam po raz pierwszy w Krakowie w uroczym miejscu jakim jest Pijalnia Wódki i Piwa :)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki: 4 sztuki
    - twaróg: 200 gramów
    - śmietana kwaśna: 0.5 szklanki
    - szczypiorek: 0.5 pęczka
    - pietruszka: 0.25 pęczka
    - cebula: 1 sztuka
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Twarożek

Gzik z pyrami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser wymieszać z poszatkowaną cebulą, szczypiorkiem, dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.
    Według uznania można dodać do wersji podstawowej np.: pokrojoną rzodkiewkę, koperek, czosnek, rzeżuchę lub ugotowane jajko.
    Polecam zrobić w kilku wariantach i zdecydować która najbardziej nam smakuje.
    Podawać z lekko ugotowanymi, a następnie zapieczonymi ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kwaśna śmietana Twaróg Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować