60 dag karkówki
pół papryki czerwonej i żółtej
pół cukinii
cebula
2 ząbki czosnku
200 ml bulionu warzywnego
2 łyżki przecieru pomidorowego
zioła prowansalskie
przyprawa do gyrosa
łyżka musztardy
2 łyżki śmietany
łyżka mąki
olej do smażenia
sól, pieprz
Gyros z karkówki z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski. Oprószyć przyprawą do gyrosa i odstawić do lodówki. Po godzinie podsmażyć na oleju.
2.Cebulę posiekać, papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych. Cukinię umyć i razem z papryką pokroić w paseczki. Wszystkie warzywa podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła prowansalskie. Wymieszać.
3.Na patelnię z warzywami przełożyć mięso, zalać bulionem. Dusić 15 minut na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Dodać musztardę, przecier i mąkę zagęszczoną wodą. Na koniec wmieszać śmietanę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ryżem.
Komentarze