Gyros z karkówki z ryżem

4.99 (179 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Moja propozycja na smaczny i pożywny obiadek.

Składniki:

  • 60 dag karkówki
    pół papryki czerwonej i żółtej
    pół cukinii
    cebula
    2 ząbki czosnku
    200 ml bulionu warzywnego
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    zioła prowansalskie
    przyprawa do gyrosa
    łyżka musztardy
    2 łyżki śmietany
    łyżka mąki
    olej do smażenia
    sól, pieprz


Wystaw ocenę:

4.99 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gyros z karkówki z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • podsmaż mięso 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski. Oprószyć przyprawą do gyrosa i odstawić do lodówki. Po godzinie podsmażyć na oleju.
  • 2. Cebulę posiekać, papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych. Cukinię umyć i razem z papryką pokroić w paseczki. Wszystkie warzywa podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła prowansalskie. Wymieszać.
  • gotowe danie 3. Na patelnię z warzywami przełożyć mięso, zalać bulionem. Dusić 15 minut na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Dodać musztardę, przecier i mąkę zagęszczoną wodą. Na koniec wmieszać śmietanę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować