Gwiazdkowe witrażyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, proszek do pieczenia połączyć w misce. Dodać margarynę, posiekać nożem. Następnie wbić żółtka. Dodać cukier, jogurt naturalny, cukier waniliowy i wszystko dokładnie wymieszać, aż powstanie kruche ciasto. W razie potrzeby dodać jeszcze trochę mąki.
Przygotować stolnicę. Ciasto rozwałkować. Przygotować foremki w gwiazdki - 2 wielkości. Wykrawać ciasto najpierw większą foremką, następnie mniejszą.
2.Przekładać na blachę do pieczenia. Po środku każdej gwiazdki układać landrynkę (można ją wcześniej pokruszyć).
3.Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez ok. 10 minut. Po wyjęciu pozostawić do całkowitego przestygnięcia, aż landrynkowe witrażyki stwardnieją.
Ciasteczka ładnie prezentują się zarówno na talerzu jak i powieszone na choinkę.
Komentarze