Guziki huzarów

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Te austriackie kruche, orzechowe ciasteczka przypominają guziki mundurów żołnierzy :) Są pyszne!

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 30 dekagramów
    - orzechy laskowe (zmielone): 8 dekagramów
    - cukier: 10 dekagramów
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - masło: 20 dekagramów
    - żółtka: 2 sztuki
    - galaretka porzeczkowa (najlepiej gotowa ze słoiczka): 15 dekagramów
    - cukier puder: 2 łyżki

Guziki huzarów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ze składników ulepić kulę kruchego ciasta 1. Z mąki, orzechów, masła, cukru, cukru waniliowego i żółtek zagnieść kruche ciasto. Ulepić kulę, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
  • z ciasta ulepić małe kulki 2. Następnie z ciasta odrywać małe porcje i ulepić kulki o średnicy ok. 2 cm. Układać je na blasze wyłożonej pergaminem. W każdej kulce zrobić dołek trzonkiem drewnianej łyżki maczanej w mące.
  • dołki napełnić galaretką 3. Galaretkę podgrzać, a gdy będzie półpłynna małą łyżeczką wlewać do dołków.
  • 4. Piec ok. 15 minut w 175 st. C (150 st. z termoobiegiem). Posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy