Gundel palacsiuta - naleśniki a'la Gundel.

0 (0 ocen)

Delektujemy się naszym wspaniałym deserem. Niestety jest dosyć kaloryczny ,więc nie kuśmy się na trzeci.

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe-12 cieniutkich ,średnica-22cm.
    30dag mąki pszennej, przesianej
    500ml mleka
    3 jajka
    1 łyżka oliwy
    sól
    woda wg potrzeby
    Uwaga : Nadzienie i sos jest na 6 sztuk.
    Nadzienie.
    30 g rodzynek
    60 ml rumu
    20 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
    60 g orzechów włoskich
    60g cukru pudru
    100 ml kremówki
    cynamon szczypta

    Sos czekoladowy.
    150ml mleka
    50 g cukru
    100 g czekolady gorzkiej
    2 żółtka
    100 ml śmietany kremowej
    0,5 laski wanilii
    50 ml rumu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Gundel palacsiuta - naleśniki a'la gundel. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • naleśniki 1. Wszystkie składniki zmiksować i odstawić na 30 min. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany, jeżeli jest za gęste dolewamy wody.
    Ciasto powinno swobodnie rozlewać się po patelni.
    Na rozgrzaną omletówkę (patelnia z niskim rantem ),chochelką nalać ciasto i obracając patelnią rozprowadzić na całej powierzchni. Usmażone naleśniki układamy na talerzu odwróconym dnem do góry.
  • naleśniki 2. Rodzynki przelać wrzątkiem. Zalać rumem i pozostawić na parę...chwil, godzin ,a najlepiej na noc.
    Orzechy zemleć. Skórkę pomarańczową pokroić w maleńką kosteczkę.
    Śmietanę podgrzać z cukrem ,dodać zmielone orzechy, osączone rodzynki, skórkę pomarańczową i szczyptę cynamonu. Gotować kilka minut ,aż masa zgęstnieje. Kiedy ostygnie wlać rum i wymieszać. Nadzienie gotowe ,nie podjadać!
  • nalesniki 3. Na łaźni wodnej rozpuścić czekoladę. Ubić śmietanę.
    Żółtka wymieszać z połową cukru i 1 łyżką zimnego mleka ,do otrzymania kremowej masy. Ciągle mieszając dodać rozpuszczoną czekoladę.
    Mleko zagotować z resztą cukru i wanilią i dodawać powoli ,porcjami ,ciągle mieszając do masy czekoladowej. Nie dopuścić do wrzenia. Ja robię to na wyłączonej łaźni wodnej.
    Kiedy masa lekko przestygnie dodać ubitą śmietanę i rum. Ilość alkoholu dostosować do biesiadników, patrz-dzieci!
  • naleśniki 4. Upieczone ,wspaniałe naleśniki smarujemy nadzieniem
  • nalesniki 5. zwijamy lub składamy i polewamy cudownym sosem. Delektujemy się naszym wspaniałym deserem. Niestety jest dosyć kaloryczny ,więc nie kuśmy się na trzeci.
    A teraz zapraszam na spacerek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (170 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Węgierskie naleśniki Gundel

To może cię zainteresować