Gumisiowy przysmak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka włożyć do torebki plastikowej, rozwałkować. Masło stopić, wymieszać z pokruszonymi ciastkami i skórą z cytryny.
2.Dno tortownicy wyścielić papierem do pieczenia. Wyłożyć masę, wyrównać, odstawić na ok. 1 godz do lodówki.
3.Żelatynę zalać niewielka ilością zimnej wody, odstawić na 5 min. Podgrzać by żelatyna się rozpuściła. Zmiksować jagody, ricottę i cukier puder. 200 ml śmietany kremówki ubić z jednym cukrem waniliowym. Do jeszcze ciepłej żelatyny dodać 1-2 łyżki masy, wymieszać z resztą sera z jagodami.
4.Dodać ubita śmietanę i delikatnie połączyć z masą serowo-jagodową. Wyłożyć na przygotowany spód, odstawić na 3 godziny do lodówki.
5.300 ml śmietany ubić z cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Ciasto ostrożnie wyjąć z tortownicy, przełożyć na talerz. Udekorować bitą śmietaną. Smacznego!
Komentarze