Gumisiowy przysmak

5 (193 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pyszne ciacho jagodowe z bitą śmietaną

Składniki:

  • Na spód:
    17 dag herbatników
    10 dag masła
    skórka otarta z cytryny

    Na masę:
    25 dag jagód
    25 dag sera ricotta
    4 łyżki cukru pudru
    2 cukry waniliowe
    500 ml śmietany kremówki
    30 g żelatyny
    śmietan-fix

    tortownica o średnicy 20 cm
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Gumisiowy przysmak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie spodu 1. Ciastka włożyć do torebki plastikowej, rozwałkować. Masło stopić, wymieszać z pokruszonymi ciastkami i skórą z cytryny.
  • Gotowy spód ciasta 2. Dno tortownicy wyścielić papierem do pieczenia. Wyłożyć masę, wyrównać, odstawić na ok. 1 godz do lodówki.
  • przygotowywanie masy 3. Żelatynę zalać niewielka ilością zimnej wody, odstawić na 5 min. Podgrzać by żelatyna się rozpuściła. Zmiksować jagody, ricottę i cukier puder. 200 ml śmietany kremówki ubić z jednym cukrem waniliowym. Do jeszcze ciepłej żelatyny dodać 1-2 łyżki masy, wymieszać z resztą sera z jagodami.
  • przygotowanie ciasto do schłodzenia 4. Dodać ubita śmietanę i delikatnie połączyć z masą serowo-jagodową. Wyłożyć na przygotowany spód, odstawić na 3 godziny do lodówki.
  • Gotowe ciasto 5. 300 ml śmietany ubić z cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Ciasto ostrożnie wyjąć z tortownicy, przełożyć na talerz. Udekorować bitą śmietaną. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Jagody Owoce Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować