1.BISZKOPT: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka, przesianą mąkę z sodą, ocet i olej i dokładnie, lekko wszystko wymieszać. Gotowe ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wym. 25x35 cm i piec w temp. 180 st. C przez 30 minut.
MASA BUDYNIOWA: W 1/2 szklance mleka roztrzepać żółtka, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, a resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym gdy się mleko zagotuje wlać przyrządzony budyń i mieszać do całkowitego zgęstnienia odstawić z ognia i ostudzić. Masło utrzeć na puch i dodać zimny budyń i ucierać tak aby powstała masa budyniowa.
PIANKA: Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody i dokładnie wymieszać aby galaretka się rozpuściła. Do głębokiej miski wsypać śnieżki wlać mleko i zmiksować na sztywno i do ubitej mikserem pianki dodawać stopniowo po łyżce lekko ściętej galaretki i cały czas ubijać tak by powstała różowa pianka..
WIERZCH: Galaretki rozpuścić w 1/2 szklance gorącej wody i odstawić do nie całkowitego stężenia.
PRZEŁOŻENIE CIASTA: Na upieczony biszkopt wyłożyć masę budyniową, ułożyć na niej delicje, przykryć ciasto pianką i na piankę wlać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki i schłodzić.
Komentarze