Ciasto Gumiś

4.5 (191 ocen)

Ciasto jest pyszne.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    4 jajka
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka sody
    1 szklanka cukru
    łyżka octu
    łyżka oleju

    MASA BUDYNIOWA:
    0,5 litry mleka
    4 żółtka
    1 łyżka mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    kostka masła
    torebka cukru waniliowego ( 16g )
    3/4 szklanki cukru

    PIANKA:
    2 bite śmietany w proszku
    1,5 szklanki mleka
    2 galaretki różowe
    1 szklanka gorącej wody
    1 duże opakowanie delicji malinowych lu truskawkowych

    WIERZCH CIASTA:
    2 galaretki różowe
    1/2 litra gorącej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto gumiś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka, przesianą mąkę z sodą, ocet i olej i dokładnie, lekko wszystko wymieszać. Gotowe ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wym. 25x35 cm i piec w temp. 180 st. C przez 30 minut.

    MASA BUDYNIOWA: W 1/2 szklance mleka roztrzepać żółtka, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, a resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym gdy się mleko zagotuje wlać przyrządzony budyń i mieszać do całkowitego zgęstnienia odstawić z ognia i ostudzić. Masło utrzeć na puch i dodać zimny budyń i ucierać tak aby powstała masa budyniowa.

    PIANKA: Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody i dokładnie wymieszać aby galaretka się rozpuściła. Do głębokiej miski wsypać śnieżki wlać mleko i zmiksować na sztywno i do ubitej mikserem pianki dodawać stopniowo po łyżce lekko ściętej galaretki i cały czas ubijać tak by powstała różowa pianka..

    WIERZCH: Galaretki rozpuścić w 1/2 szklance gorącej wody i odstawić do nie całkowitego stężenia.

    PRZEŁOŻENIE CIASTA: Na upieczony biszkopt wyłożyć masę budyniową, ułożyć na niej delicje, przykryć ciasto pianką i na piankę wlać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki i schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

3.84 (611 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto Euforia

To może cię zainteresować