Gulasz ziemniaczany

4.5 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 4 osób

Potrawę „przywieźliśmy” na Śląsk z Tarnowa, gdzie mieszkaliśmy przez rok. Mąż bardzo lubi gulasz, więc gotuję go co najmniej raz w tygodniu. W kuchni stawiam pierwsze kroki, a tę potrawę śmiało poleca

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • ● 1/2 kg wędzonego boczku
    ● 2 cebule
    ● 15 dag pieczarek
    ● 250 ml bulionu warzywnego (może być z kostki)
    ● 1 kg ziemniaków
    ● szklanka śmietany
    ● koperek
    ● sól, pieprz
    ● ostra lub słodka mielona papryka (w zależności od upodobań)
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Gulasz ziemniaczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gulasz ziemniaczany 1. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, aż się wytopi. Cebule obieramy, kroimy i dodajemy do boczku.
  • 2. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w cząstki lub grube plastry. Dodajemy do boczku z cebulą. Mieszamy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem
    około 10 minut.
  • 3. Gulasz doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną ostrej papryki (lub 1/2 łyżeczki słodkiej). Podlewamy przygotowanym wcześniej bulionem.
  • 4. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do gulaszu. Dusimy pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie. Wlewamy śmietanę, mieszamy.
  • 5. Koperek myjemy i siekamy. Gulasz rozlewamy do talerzy, posypujemy koperkiem.

Porady

● Pieczarki z cebulą można najpierw poddusić w osobnym garnku i dopiero wtedy dodać do smażonego boczku. Gulasz nabierze bardziej wyrazistego smaku. ● Zamiast koperkiem potrawę można posypać posiekaną natką pietruszki i startym ostrym serem, np. oscypkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wędzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować