Gulasz ziemniaczany

5 (199 ocen)

  • 60 min

Prosta potrawa jednogarnkowa. Smaczna i pożywna.

  • 60 min

Składniki:


  • 1 kg ziemniaków sałatkowych
    250 g boczku
    250 g cebuli
    łyżka oleju
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki słodkiej papryki
    4 łyżki koncentratu pomidorowego
    150 ml śmietany 18%
    szczypta ostrej papryki
    500 ml bulionu wołowego
    pęczek natki pietruszki
    sól ,pieprz
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz ziemniaczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obrałem i pokroiłem w kostkę. Ziemniaki obrałem i umyłem. Boczek pokroiłem w kostkę.
    W garnku rozgrzałem olej ,podsmażyłem boczek. Dodałem cebulę i zeszkliłem na małym ogniu. Wycisnąłem przez praskę czosnek i dodałem do cebuli. Posypałem słodką papryką i dusiłem przez chwilę. Następnie dodałem śmietanę i koncentrat pomidorowy i przyprawiłem ostrą papryką ,solą i pieprzem. Wlałem bulion wołowy i zagotowałem.
    Następnie dodałem ziemniaki pokrojone w duże kawałki i dusiłem pod przykryciem około 30 min (do miękkości).
    Natkę pietruszki posiekałem i wymieszałem z gulaszem. Podałem gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować