Gulasz ze śliwkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To danie apetycznie pachnie i świetnie smakuje. Polecam na różne uroczystości, a także na obiad w rodzinnym gronie.

Składniki:

  • ● 70 dag wieprzowiny
    ● 30 dag cebuli
    ● 20 dag suszonych śliwek bez pestek
    ● sok i skórka starta z cytryny
    ● szkl. bulionu
    ● szkl. białego wytrawnego wina
    ● łyżka smalcu
    ● 2 łyżki masła
    ● łyżka mąki
    ● mielona papryka
    ● szczypta gałki muszkatołowej
    ● sól
    ● pieprz

Gulasz ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki zalewamy winem
    i odstawiamy na 2-3 godziny.
  • 2. Mięso myjemy, osuszamy,
    kroimy w paski, oprószamy solą,
    pieprzem, papryką i mąką.
    Cebulę kroimy w półplasterki.
    Na rozgrzanym smalcu rumienimy mięso,
    dodajemy
    masło
    i cebulę, mieszamy. Wlewamy
    bulion i sok z cytryny, dodajemy
    skórkę z cytryny, przykrywamy
    i dusimy ok. 50 minut.
  • 3. Mieszamy ze śliwkami i winem,
    w którym się moczyły,
    i dusimy ok. 30 minut. Doprawiamy
    gałką, solą i pieprzem.

Porady

Wieprzowinę możemy w części zastąpić młodą jagnięciną (ok. 30 dag bez kości).

Notka redakcyjna

PPK_03-2009

Komentarze

Podobne przepisy