Gulasz z pieczarkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min

Gulasz z niewielką ilością tłuszczu, dla osób, które nie chcą przytyć. Danie można podać z ryżem, kaszą lub ziemniaczkami. Każdy może podać je na własny ulubiony sposób.

  • 50 min

Składniki:

  • DLA DWÓCH OSÓB:

    - 250 g schabu (obkrojonego z tłuszczu)
    - 180 g marchewki (2 niewielkie)
    - 200 g pieczarek świeżych
    - 180 g papryki czerwonej (1 duża)
    - 180 g cebuli (1 większa)
    - łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia
    - 500 ml bulionu
    - 2 łyżeczki śmietanki 12 %
    - sól, pieprz, jarzynka, majeranek
    - łyżeczka mąki
    - 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

    - zielona pietruszka do posypania na koniec
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab kroimy w kostkę (1 cm na 1 cm). Przyprawiamy jarzynką, pieprzem, majerankiem, obsypujemy 1 łyżeczką mąki. Na patelni podgrzewamy łyżeczkę oleju, smażymy mięso po kilka minut z każdej strony. Podajemy pokrojoną w piórka cebulę.
  • 2. Obsmażone mięso z cebulą przekładamy do garnka. Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę marchewkę, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, następnie pokrojone w plasterki pieczarki. Całość przyprawiamy sobą i pieprzem. Po podsmażeniu przekładamy do garnka ze schabem.
  • 3. Całość "mieszkanki" w naszym garnku zalewamy bulionem. Na niewielkim ogniu dusimy przez około 30 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, obgotowujemy przez kolejne 10 minut. Na koniec Dodajemy śmietankę i gotujemy jeszcze chwilę.
  • 4. Danie podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami według uznania. Na wierzchu posypujemy natką pietruszki.


    SMACZNEGO!

Porady

Gdy dodamy koncentrat musimy pilnować, żeby gulasz się nie przypalił. Należy wówczas często mieszać naszą potrawę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Mięso Pieczarki Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować