Gulasz z wołowiny

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Domowy gulasz z wołowiny, mega paprykowy, sycący, dobrze doprawiony… Aż żal nie brać dokładki :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki :

    Marynata do mięsa:

    0,6 kg mięsa wołowego
    3 ząbki czosnku
    szczypta papryki słodkiej
    1 łyżeczka oliwy z oliwek

    Pozostałe składniki:

    2 łyżki mąki
    150 ml wina czerwonego półwytrawnego (w ostateczności zastąp wodą)
    1 cebula
    2-3 łyżki oliwy z oliwek
    700 ml wody
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    szczypta papryki ostrej
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    1/2 papryki czerwonej
    1 łyżka posiekanej natki koperku
    1 duża marchew
    3 listki laurowe
    6 ziaren ziela angielskiego
    mielony pieprz z kolendrą
    sól
    2 łyżki śmietany

Gulasz z wołowiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gulasz 1. Mięso kroimy w drobną kostkę, mieszamy w misce z papryką słodką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą z oliwek. Odstawiamy na 12 h w lodówce.
    Na patelnię wlewamy oliwę, cebulę kroimy dość drobno, lekko przysmażamy. Mięso obtaczamy w mące, wrzucamy zeszkloną cebulę.

    Paprykę, koperek kroimy drobno, marchew ścieramy na tarce. Gdy mięso będzie usmażone z każdej strony to dodajemy warzywa.

    Po ok. 10 minutach wlewamy wino, wodę, przyprawy, śmietanę, przecier, całość co chwilę mieszamy. Mięso powinno się ok. 1,5 godziny dusić na małym ogniu pod przykryciem. Dusimy je do miękkości.

Komentarze

Podobne przepisy