Gulasz z warzywami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Przepyszna propozycja na połączenie gulaszu z warzywami. Do tego kasza i musowo ogórki kiszone...Pycha!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 500 g szynki wieprzowej
    500 g cukinii
    500 g pomidorów
    4 dymki ze szczypiorkiem
    1 papryka żółta
    3 młode marchewki
    2 ząbki czosnku
    4 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżeczka zielonej pasty curry
    700 ml gorącej wody
    5 ziaren ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    sól ,pieprz

Gulasz z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gulasz z warzywami 1. Dymki i czosnek drobno siekamy ,razem z pokrojonym w dużą kostkę mięsem podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Oprószamy solą i pieprzem ,wlewamy sos sojowy. Następnie dodajemy pokrojone na talarki marchewki ,paprykę (paski) ,cukinię (kostka) ,pomidory (obrane ze skórki i pokrojone w kostkę) ,smażymy 5 min z pastą curry. Całość zalewamy gorącą wodą ,wrzucamy ziele i liść laurowy ,gotujemy na wolnym ogniu ok. 50 min. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem ,zagęszczamy mąką wymieszaną z zimną wodą-gotujemy jeszcze 5 min ,cały czas mieszając. Na sam koniec do gulaszu wrzucamy posiekany szczypiorek ,mieszamy. Podajemy z kaszą ,ryżem lub ziemniakami.

Komentarze

Podobne przepisy