Gulasz z warzywami

0 (0 ocen)

Urozmaicenie zwykłego gulaszu.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa na pieczeń lub karczku
    1 cebula
    2 papryki różnego koloru
    1 cukinia
    1 pomidor sparzony ze skórki
    2-3 ząbki czosnku
    ok. 1 łyżka mąki
    ok. 1 łyżka śmietany kwaśnej
    margaryna do smażenia
    1 liść laurowy
    2 ziela angielskie
    przyprawy do smaku: pieprz, jarzynka, zioła prowansalskie.

Gulasz z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażenie mięsa 1. Mięso usmażyć w całości, podlewając co jakiś czas wodą, dodać liść laurowy i ziela angielskie. Gdy będzie usmażone pokroić w kosteczkę, wrzucić do rondelka.
  • 2. Paprykę, cebulę i cukinię pokroić w kostkę, kolejno usmażyć z dodatkiem tłuszczu na patelni.
  • 3. Pomidora sparzonego ze skórki pokroić w kostkę i wrzucić do mięsa, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę ( w przypadku małej ilości sosu – dolać rosołu (gdy go posiadamy, w przypadku jego braku wystarczy woda lub woda z kostką rosołową).
  • 4. Usmażone warzywa wrzucić do mięsa.
  • 5. W garnuszku rozmieszać mąkę z małą ilością wody, dodać śmietanę, dokładnie wymieszać, zahartować sosem, wlać do gulaszu. Doprawić solą, vegetą, pieprzem, magą, ostrą papryką, ziołami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy