Gulasz z szynki z papryką

4.97 (145 ocen)

Dzięki marynowaniu mięsa jest ono wyraziste w smaku, kruche i bardzo aromatyczne.

Składniki:

  • 1/2 kg szynki wieprzowej,

    Marynata:
    1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
    2 łyżki oleju,
    1 łyżka octu jabłkowego,
    1 łyżka sosu sojowego,
    1 łyzeczka słodkiej papryki,
    szczypta chilli,
    1/2 łyżeczki soli.


    Dodatkowo:
    liść laurowy,
    2 ziela angielskie,
    1/3 papryki słodkiej świeżej,
    1 łyżka mąki kukurydzianej,
    łyżka śmietany 18% lub 30%,
    natka pietruszki,
    wrzątek
Wystaw ocenę:

4.97 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz z szynki z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zamarynowane mięso 1. Składniki na marynatę mieszamy.
    Mięso kroimy na małe kawałki gulaszowe.Zalewamy je marynatą i dobrze mieszamy, by całe mięso było nią połączone.Odstawiamy na noc do lodówki.
  • duszenie gulaszu 2. Na rozgrzaną patelnię wykładamy mięso by obsmażyło się z każdej strony, po czym zalewamy wrzątkiem, tak by mięso było zakryte. Dodajemy liść laurowy, ziele i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu ok 1 godziny. Po pół godzinie dodajemy pokrojoną paprykę.Gdy mięso będzie już miękkie dodajemy do niego mąkę zmieszaną ze śmietaną i odrobiną zimnej wody. Mieszamy. Podajemy do ziemniaków, klusek, kasz. Posypujemy natką pietruszki.

Porady

Do duszonego mięsa możemy dodać pokrojoną cebulę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować