Gulasz z szynki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Doskonałe danie jednogarnkowe.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg mięsa od szynki
    2 cebule
    60 dag pieczarek
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    2 łyżeczki przyprawy do gulaszu
    sól, pieprz czarny
    pół łyżeczki cukru
    2 liście laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    2 łyżki posiekanej pietruszki (może być suszona)
    tłuszcz do podsmażenia (np. olej, smalec)
    szklanka rosołu lub wody (można dolać więcej)

Gulasz z szynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w większą kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Przełożyć do rondla. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na tym samym tłuszczu co mięso. Dołożyć do mięsa. Dodać przyprawę do gulaszu, sól, pieprz oraz szklankę rosołu lub wody oraz ziele i liść laurowy, dusić do miękkości.

  • 2. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Dołożyć do miękkiego mięsa. Dusić ok. 10 minut. Dołożyć przecier pomidorowy i cukier. Zagotować. Doprawić do smaku, można również dolać wody. Na koniec dodać pokrojoną zieloną pietruszkę. Podawać z kaszą, ryżem bądź ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy