1 kg mięsa od szynki
2 cebule
60 dag pieczarek
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżeczki przyprawy do gulaszu
sól, pieprz czarny
pół łyżeczki cukru
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżki posiekanej pietruszki (może być suszona)
tłuszcz do podsmażenia (np. olej, smalec)
szklanka rosołu lub wody (można dolać więcej)
Gulasz z szynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć, pokroić w większą kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Przełożyć do rondla. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na tym samym tłuszczu co mięso. Dołożyć do mięsa. Dodać przyprawę do gulaszu, sól, pieprz oraz szklankę rosołu lub wody oraz ziele i liść laurowy, dusić do miękkości.
2.Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Dołożyć do miękkiego mięsa. Dusić ok. 10 minut. Dołożyć przecier pomidorowy i cukier. Zagotować. Doprawić do smaku, można również dolać wody. Na koniec dodać pokrojoną zieloną pietruszkę. Podawać z kaszą, ryżem bądź ziemniakami.
Komentarze