Gulasz z serc z lubczykiem i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Gulasz z serc z lubczykiem i pieczarkami pewnie nie każdemu przypadnie do gustu. Wiem, że nie każdy lubi podroby i niechętnie po nie sięga. Osobiście jednak zachęcam i polecam, bo gulasz jest naprawdę pyszny!

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    ◦600 g serc drobiowych
    ◦1 szklanka mleka
    ◦2 cebule
    ◦200 g pieczarek
    ◦2-3 ząbki czosnku
    ◦50 g wędzonego boczku
    ◦500 ml bulionu drobiowego
    ◦1 łyżka oleju
    ◦1 łyżka masła
    ◦3 liście laurowe
    ◦3-5 całe ziela angielskie
    ◦1 marchewka
    ◦1 pęczek lubczyku
    ◦sól
    ◦pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz z serc z lubczykiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gulasz z serc z lubczykiem i pieczarkami 1. Sposób przygotowania:
    Oczyszczamy serca, obcinamy końcówki i rozcinamy je wzdłuż na pół. Przekładamy na sito i płuczemy. Odsączamy i zalewamy szklanką mleka. Na godzinę wstawiamy serca do lodówki.

    Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Jak się lekko zeszkli dodajemy obraną i pokrojoną w cienkie słupki lub plasterki marchew. Smażymy ok. 10 minut po czym dodajemy oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Dusimy aż warzywa będą miękkie. Podsmażone warzywa przekładamy do miski.
  • Gulasz z serc z lubczykiem i pieczarkami 2. Serca płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy na papierowym ręczniku. Na patelni, na której smażyliśmy warzywa podsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek. Jak tłuszcz się zacznie wytapiać dodajemy serduszka i smażymy ok. 10-15 minut aż się ładnie zarumienią.

    Serca przekładamy do garnka, zalewamy połową bulionu, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy ok. 30 minut do miękkości. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażone warzywa i zalewamy resztą wywaru. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy nasz gulasz ok. 30-40 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Redukujemy nadmiar płynu żeby nasz sos zgęstniał, po czym dodajemy łyżkę masła i posiekany lubczyk. Gotujemy jeszcze ok. 3-5 minut.

    Gulasz z serc z lubczykiem i pieczarkami podajemy z kaszą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Podroby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować