Gulasz z serc z lubczykiem i pieczarkami pewnie nie każdemu przypadnie do gustu. Wiem, że nie każdy lubi podroby i niechętnie po nie sięga. Osobiście jednak zachęcam i polecam, bo gulasz jest naprawdę pyszny!
3 godz.
Składniki:
Składniki:
◦600 g serc drobiowych
◦1 szklanka mleka
◦2 cebule
◦200 g pieczarek
◦2-3 ząbki czosnku
◦50 g wędzonego boczku
◦500 ml bulionu drobiowego
◦1 łyżka oleju
◦1 łyżka masła
◦3 liście laurowe
◦3-5 całe ziela angielskie
◦1 marchewka
◦1 pęczek lubczyku
◦sól
◦pieprz
Gulasz z serc z lubczykiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób przygotowania:
Oczyszczamy serca, obcinamy końcówki i rozcinamy je wzdłuż na pół. Przekładamy na sito i płuczemy. Odsączamy i zalewamy szklanką mleka. Na godzinę wstawiamy serca do lodówki.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Jak się lekko zeszkli dodajemy obraną i pokrojoną w cienkie słupki lub plasterki marchew. Smażymy ok. 10 minut po czym dodajemy oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Dusimy aż warzywa będą miękkie. Podsmażone warzywa przekładamy do miski.
2.Serca płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy na papierowym ręczniku. Na patelni, na której smażyliśmy warzywa podsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek. Jak tłuszcz się zacznie wytapiać dodajemy serduszka i smażymy ok. 10-15 minut aż się ładnie zarumienią.
Serca przekładamy do garnka, zalewamy połową bulionu, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy ok. 30 minut do miękkości. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażone warzywa i zalewamy resztą wywaru. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy nasz gulasz ok. 30-40 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Redukujemy nadmiar płynu żeby nasz sos zgęstniał, po czym dodajemy łyżkę masła i posiekany lubczyk. Gotujemy jeszcze ok. 3-5 minut.
Gulasz z serc z lubczykiem i pieczarkami podajemy z kaszą.
Komentarze