Podobne przepisy

  • Gulasz z sarniny

    Autor: Jadwiga Trzebuniak, Kraków

  • Dobrze przyrządzona dziczyzna to rarytas nie tylko dla smakoszy. Ten gulasz chwali każdy, ktogo choć raz skosztował.

  • Składniki

    ● 1 kg sarniny
    ● 15 dag chudego wędzonego boczku
    ● 2 średnie cebule
    ● marchewka
    ● por
    ● mała pietruszka
    ● garść suszonych grzybów
    ● 1-2 kromki suchego razowego chleba
    ● łyżeczka mąki
    ● 1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina
    ● ok. 1 litr bulionu
    ● 5 łyżek śmietany
    ● sól, pieprz
    ● 3 łyżki oleju
    Zalewa:
    ● 100 ml czerwonego octu winnego
    ● cebula
    ● marchewka
    ● liść laurowy
    ● po kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego
    ● po 2 łyżeczki soli i cukru
    ● 4 ząbki czosnku

  • Sposób przygotowania

    1.

    Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Robimy zalewę: marchewkę, cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry. Składniki zalewy zagotowujemy z 2 szklankami wody. Studzimy. Zalewamy mięso i odstawiamy do lodówki na dobę. Kilkakrotnie mieszamy.

    2.

    Grzyby moczymy przez noc. Odcedzamy (wodę zachowujemy). Kroimy w paski. Boczek kroimy w kostkę.Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w plasterki.

    3.

    Mięso osączamy i podsmażamy na oleju, dodajemy boczek i cebulę. Smażymy ok. 5 minut, przekładamy do rondla. Dodajemy grzyby, warzywa i przyprawy. Wlewamy wino, wywar z grzybów i tyle bulionu, by składniki były przykryte. Dusimy, aż mięso będzie miękkie. Dodajemy starty chleb i śmietanę wymieszaną z mąką. Doprawiamy. Gotujemy ok. 3 minut.

  • Rady

    ● Gulasz najlepiej smakuje z kluskami kładzionymi lub kaszą gryczaną.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    moj_niedzielny_obiad, sarnina
  • 0 komentarzy

Autor: Jadwiga Trzebuniak, Kraków

RedakcjaPP 5899

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-05-07T13:32:09+02:00

7589 odwiedzin

Dodane przez: RedakcjaPP


Sprawdź książki z tym przepisem

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Zobacz PDF z przepisem »
Przepis z magazynu: PP_12-2010

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »

Inne przepisy w kategorii