• Gulasz z podrobów

    Autor: Marianna Romanek, Samoklęski

  • Zawsze dużą radość sprawia mi widok gości przy moim stole.

  • Składniki

    1 kg podrobów (płucka, serca, nerki, ozorki)
    2 cebule
    4-5 łyżek oleju
    łyżka mąki
    2-3 łyżki soku z cytryny
    1/2 szkl. śmietany
    2-3 liście laurowe
    5-6 ziaren ziela angielskiego
    łyżka majeranku
    kostka rosołowa
    sól
    pieprz

  • Sposób przygotowania

    1.

    Z podrobów usuwamy błonki, myjemy. Zalewamy wrzątkiem i solimy. Dodajemy kostkę, liście, ziele i majeranek. Gotujemy 30 minut i odcedzamy. Wywar zachowujemy. Podroby studzimy i kroimy w kostkę. Wkładamy do rondla.

    2.

    Mąkę rumienimy na 2 łyżkach oleju. Wlewamy szklankę wywaru, mieszamy. Wlewamy do podrobów.

    3.

    Cebule obieramy i siekamy. Smażymy na reszcie oleju. Dodajemy do podrobów. Doprawiamy sokiem z cytryny i pieprzem. Zagotowujemy, a następnie dusimy 20 minut. Do śmietany dodajemy ok. 3 łyżek wywaru i wlewamy do pod robów. Zagotowujemy.

  • Rady

    ● Gulasz będzie nie tylko tani, ale i szybki do przygotowania, jeśli ugotujemy go z podrobów drobiowych (np. serc lub żołądków).

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, podroby
  • 0 komentarzy

Autor: Marianna Romanek, Samoklęski

RedakcjaPP 5908

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-02-27T18:02:27+01:00

424 odwiedzin

Dodane przez: RedakcjaPP


Sprawdź książki z tym przepisem

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Zobacz PDF z przepisem »
Przepis z magazynu: PP_03-2011

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »