• Gulasz z pieczarkami i marchewką

    Dodane przez: AnetaJ

  • Jesienna wariacja na temat gulaszu – bardzo aromatyczna i smaczna.

  • Składniki

    500g mięsa wieprzowego
    300g pieczarek
    3 cebule
    3 marchewki
    1 mała czerwona papryka
    Kilka suszonych leśnych grzybów
    Olej do smażenia
    Mąką pszenna
    2-4 liście laurowe
    Kilka ziarenek ziela angielskiego
    Sól, pieprz

  • Sposób przygotowania

    1.

    Mięso pokroić na kawałki, oprószyć mąką i podsmażyć na patelni. Gdy nabierze brązowego koloru, przełożyć mięso do garnka.

    2.

    Marchewkę pokroić w talarki, cebulą i paprykę w kostkę, a pieczarki w plastry (wielkości talarków marchewki).

    3.

    Na tej samej patelni co mięso podsmażyć warzywa. Zaczynając od marchewki (jest najtwardsza, potrzebuje więcej czasu na patelni), po chwili dodać cebulę, paprykę, na końcu pieczarkę. Gdy warzywa się zarumienią, dodać do mięsa.

    4.

    Przygotowane mięso i warzywa zalać około 1,5 – 2 litrami wody (odrobinę wody wylać na patelnię i „opłukać” ją, zbierając smaki ze smażenia, również dolać do gulaszu). Doprawić solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim oraz rozgniecionymi w proszek suszonymi grzybami leśnymi.

    5.

    Gotować pod przykryciem 60-90min. Gdy mięso stanie się miękkie, gulasz zagęścić. W tym celu w miseczce wymieszać 2 łyżki mąki z wodą i dolać do gotującego się gulaszu. Gdy zgęstnieje, ściągnąć z ognia.

  • Rady

    Podawać z ziemniakami, kaszami lub pieczywem.
    Zamiast pieczarek można wykorzystać grzyby leśne.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    pieczarki, moj_niedzielny_obiad, mama_mnie_nauczyla, mięso wieprzowe, marchewka, grzyby leśne, Gulasz z pieczarkami i marchewką
  • 4 komentarze

Dodane przez: AnetaJ

AnetaJ 241

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-12-01T22:43:36+01:00

810 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »