Uwielbiam tworzyć i łączyć ze sobą różne smaki. Oscypek z wędzonym boczkiem z dodatkiem żurawiny bardzo pozytywnie mnie zaskoczył, do tego gorący gulasz okazał się być strzałem w dziesiątkę :)
30 min
Składniki:
50 dag schabu bez kości
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki zielonej
1/2 papryki żółtej
1/2 puszki groszku konserwowego
1 ząbek czosnku
2 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
mąka
woda olej
szczypta:
tymianku
cayenne
soli
pieprzu
kolendry
majeranku
cząbru
gorczycy
papryki ostrej i słodkiej
6 oscypków
6 plastrów wędzonego boczku
Sos:
garść żurawiny suszonej
2 łyżki majonezu
2 łyżki chrzanu
ok 5 łyżek śmietany 18%
szczypta soli i pieprzu
Gulasz z oscypkiem w boczku z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na sos wkładamy do blendera i blendujemy tak długo, aż powstanie na wpół gładki sos. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do miseczki i wkładamy do lodówki.
2.Schab kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na oleju. Paprykę oczyszczamy z gniazd, kroimy na paski i dorzucamy do mięsa razem z ząbkiem czosnku. Wszystko podsmażamy, następnie podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem z zielem angielskim i liściem laurowym. Gdy mięso zmięknie dodajemy przyprawy. Odrobinę sosu odlewamy i zagęszczamy mąką, ponownie wlewamy do gulaszu.
3.Oscypek zawijamy w plastry boczku i smażymy na patelni grillowej z każdej strony.
4.Oscypka podajemy z sosem żurawinowym, osobno podajemy gulasz. Można do dania dołożyć jeszcze kromkę chleba :) smacznego!!
Komentarze