Gulasz z łopatki z warzywami korzennymi

0 (0 ocen)

  • 40 min

Gulasz z dużą ilością warzyw korzennych . Pasuje na obiad , podajemy z ryżem, ziemniakami , kaszami lub pieczywem.

  • 40 min

Składniki:

  • 0,5 kg łopatki
    3 marchewki
    1 por
    1/2 selera
    mąka ok 1 łyżka
    tymianek
    sól morska
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    olej 2 łyżki
    1 łyżka masła klarowanego
    papryka słodka
    pieprz

Gulasz z łopatki z warzywami korzennymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę kroimy w kostkę . Solimy do smaku, doprawiamy pieprzem i papryka słodką . Na dużej patelni rozgrzewamy olej i masło. Smażymy mięso na złoto. Czosnek obieramy i siekamy, cebule kroimy w kostkę . Do mięsa dokładamy czosnek i cebulę. Seler, marchew obieramy i kroimy w plasterki. Por myjemy i kroimy w plastry. Na patelnie dokładamy pokrojone warzywa. Mieszamy obsmażamy kilka chwil.
  • 2. Posypujemy mąką - mieszamy. Następnie podlewamy woda lub bulionem i dusimy do miękkości. Doprawiamy tymiankiem ,sola ,pieprzem do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy