Gulasz z łopatki z pieczarkami i tabasco

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszny i prosty w przygotowaniu, lekko pikantny gulasz z łopatki o aromacie sosu tabasco. Świetnie smakuje z kopytkami, kaszą, czy makaronem.

  • 60 min

Składniki:

  • -1 kg łopatki wieprzowej bez kości
    -2 duże cebule
    -30 dag pieczarek
    -1 l bulionu
    -2 łyżki papryki słodkiej mielonej
    -1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
    -1 łyżka soku z cytryny
    -1 łyżka skrobi ziemniaczanej
    -olej do smażenia

    Marynata do mięsa:
    -3 łyżki sosu sojowego
    -15 kropli sosu tabasco
    -1 łyżka majeranku
    -szczypta pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne Gulasz

Gulasz z łopatki z pieczarkami i tabasco - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek, osuszamy na papierowym ręczniku. Kroimy w dużą kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy składniki marynaty i dokładnie mieszamy. Wstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
  • 2. Po tym czasie w garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy ok 3 minuty aż się zrumieni. Dodajemy mięso i obsmażamy przez 5-7 minut od czasu do czasu mieszając. Wrzucamy obrane, pokrojone w kostkę i skropione sokiem z cytryny pieczarki. Smażymy jeszcze 2 minuty. Zalewamy bulionem i dusimy 30 minut na wolnym ogniu.
  • 3. Po tym czasie dodajemy paprykę słodką i ostrą, w razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem i tabasco. Gotujemy jeszcze 10 minut.
  • 4. Skrobię rozrabiamy z odrobiną wody i cały czas mieszając zawartość garnka wlewamy do gulaszu. Zagotowujemy. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pieczarki Tabasco Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować