Pyszny i prosty w przygotowaniu, lekko pikantny gulasz z łopatki o aromacie sosu tabasco. Świetnie smakuje z kopytkami, kaszą, czy makaronem.
60 min
Składniki:
-1 kg łopatki wieprzowej bez kości
-2 duże cebule
-30 dag pieczarek
-1 l bulionu
-2 łyżki papryki słodkiej mielonej
-1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
-1 łyżka soku z cytryny
-1 łyżka skrobi ziemniaczanej
-olej do smażenia
Gulasz z łopatki z pieczarkami i tabasco - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek, osuszamy na papierowym ręczniku. Kroimy w dużą kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy składniki marynaty i dokładnie mieszamy. Wstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
2.Po tym czasie w garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy ok 3 minuty aż się zrumieni. Dodajemy mięso i obsmażamy przez 5-7 minut od czasu do czasu mieszając. Wrzucamy obrane, pokrojone w kostkę i skropione sokiem z cytryny pieczarki. Smażymy jeszcze 2 minuty. Zalewamy bulionem i dusimy 30 minut na wolnym ogniu.
3.Po tym czasie dodajemy paprykę słodką i ostrą, w razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem i tabasco. Gotujemy jeszcze 10 minut.
4.Skrobię rozrabiamy z odrobiną wody i cały czas mieszając zawartość garnka wlewamy do gulaszu. Zagotowujemy. Smacznego!
Komentarze