Gulasz z łopatki z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łopatkę i cebulę pokroić w 1,5-centymetrową kostkę. Czosnek posiekać i wraz z gałązką rozmarynu wrzucić do mięsa. Posolić, popieprzyć i wymieszać. Odstawić do lodówki na godzinę.
Paprykę pokroić w cienkie paski.
Łopatkę wraz z cebulą i rozmarynem podsmażyć na tłuszczu do zrumienienia. Przełożyć mięso do garnka i zalać 400 ml wody. Dodać kostkę mięsną, liść laurowy i ziele. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Gdy już będzie miękka wrzucić paprykę, zagęścić sos wodą i mąką, wyłączyć gaz i przykryć pokrywką aby papryka lekko zmiękła. W tym czasie ugotować kaszę w osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek masła.
Komentarze