Gulasz z Łopatki z Papryką

4.5 (188 ocen)

  • 40 min

Ten gulasz jest pyszny.

  • 40 min

Składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej
    1 cebula
    2 żółte papryki
    3 ząbki czosnku
    1 gałązka świeżego rozmarynu
    1 listek laurowy
    2 ziela angielskie
    1 kostka mięsna
    1,5 szklanki kaszy pęczak
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz z łopatki z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę i cebulę pokroić w 1,5-centymetrową kostkę. Czosnek posiekać i wraz z gałązką rozmarynu wrzucić do mięsa. Posolić, popieprzyć i wymieszać. Odstawić do lodówki na godzinę.
    Paprykę pokroić w cienkie paski.
    Łopatkę wraz z cebulą i rozmarynem podsmażyć na tłuszczu do zrumienienia. Przełożyć mięso do garnka i zalać 400 ml wody. Dodać kostkę mięsną, liść laurowy i ziele. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Gdy już będzie miękka wrzucić paprykę, zagęścić sos wodą i mąką, wyłączyć gaz i przykryć pokrywką aby papryka lekko zmiękła. W tym czasie ugotować kaszę w osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek masła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować